Pántlika

2023.05.06. 16:53

A tájegységek viseleteiből, táncaiból tartottak bemutatót

Színes programelemből álló rendezvénnyel ünnepelte 20 esztendős évfordulóját a Pántlika Néptánc Együttes a Tamási Művelődési Központban.

Gazsó Rita

Színes programelemből álló rendezvénnyel ünnepelte 20 esztendős évfordulóját a Pántlika Néptánc Együttes. (Beküldött fotó)

Ahogy nemrégiben megírtuk, idén húsz éves a Pántlika Néptánc Együttes, amely a jubileumi év alkalmából több színes programot is szervez. Múlt szombaton több, színes programelemből álló rendezvényt szerveztek a Tamási Művelődési Központban. Az esemény a hagyományos májusfaállítással kezdődött a rendezvénytéren, ahol a fiúk állítottak májusfát a néptáncos lányoknak. Ezután színes viseletbemutató kezdődött, ahol női, férfi és gyermek ünnepi viseletek sokaságát ismerte meg a népes számú érdeklődő. 

A ruhák ismertetésén túl a nézők ízelítőt láttak a tájegységek, települések táncaiból is. Sárközből Sárpilis és Decs mutatkozott be, Hőgyészről bukovinai viselet volt látható, sváb fiatalasszony ünnepi ruhája Belecskáról, kislányruha Páriból, majd Bogyiszlóról több generáció viseletét lehetett megcsodálni. Tamási és a környező falvak, a néprajzi tájegységre jellemző Kapos-Koppány mente női és férfi viseletét mutatták be. Nagykónyi, Szakály, Pincehely, Ozora, Regöly hasonló, mégis megkülönböztethető, több korszakot is bemutató ruháit nagy érdeklődés fogadta. A házigazda Pántlika néptánc együttes színpadi műsoraik viseleteiből a számukra legkedvesebbeket öltötték magukra Szilágyságból, Felcsíkról és Molvából.

A bemutatót táncház követte a Csurgó zenekarral, a fellépő táncosokat Podpácz Beáta és Kirch Zoltán tanította be. Először a gyerekek játszottak és táncoltak lelkesen és kifáradhatatlanul, majd a fiatalok és a felnőttek ropták jó hangulatban éjfélig a táncot. – Jóleső érzés volt barátainkkal, Pántlikás szülőkkel, családtagokkal együtt tölteni egy kellemes délutánt és estét – mondta az eseményről Berkesné Imre Erika. A Pántlika Néptánc Együttest működtető alapítvány elnökétől megtudtuk, helyi rendezvényeken a következő hónapokban is találkozhatunk az együttes csoportjaival. Legközelebb május utolsó vasárnapján, a Városi Gyermeknapon "táncoltatják majd ki" a májusfát, de fellépnek majd a júniusi Trófea Vadgasztronómiai Fesztiválon, majd az Őszi Szüreti Napokon. A jubileumi évet október 14-én ünnepi gálaműsorral zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában