Hagyományőrzés

2023.05.01. 06:30

Báta lesz az idei Sárközi Lakodalom házigazdája

Június 22. és 25. között rendezik meg a Sárközi Lakodalmat, melynek házigazdája a „Sárköz Tündérkertje”, a több, mint ezer éves Báta lesz.

TEOL

A  négynapos Sárközi Lakodalomhoz kapcsol attrakciók helyszínei: Alsónyék, Decs, Őcsény, Sárpilis, Pörböly.  A főrendezvényt, magát a lakodalmat június 24-én Bátán tartják meg – közölte az önkormányzat a település közösségi oldalán.

Fotó: Facebook/Báta község hivatalos oldala

A rendezvénysorozatot a hagyományos párválasztás menetére – udvarlás, leánykérés, lakodalom – építik fel. A néphagyományban ez a nővé érés, a boldogasszonnyá válás kezdete, a család megalapozása és a gyermekvállalás elhatározása.

Ehhez kapcsolódva mutatják be a sárközi a népviseletet, a kézműves hagyományokat, a népdalokat, népzenét és néptáncot, kiegészítve a sárközi gasztronómiával. A rendezvénysorozat alkalmával „A Sárköz néphagyományai” címmel szakmai konferenciát is tartanak.

A rendezvénysorozat célja – a néphagyományok szemléltetésén kívül –  a sárközi emberek kézműves tudományának – gyöngyfűzés, szövés, hímzés, tojásírás, pártakészítés, népviseleti ruhakészítés – bemutatása. Ennek megfelelően bemutatják a Sárköz hagyományos népi mesterségeit, annak eszközeit.

A szervezők célja nemcsak a múltba tekintés, hanem a múlt hagyományainak a jövő generációival való összekapcsolása, egy olyan széleskörű összefogás létrehozása, amely újból egyesíti a külső – Zengővárkony, Érsekcsanád, Szeremle, Bogyiszló, Kalocsa – és a belső – Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Sárpilis – Sárköz településeit egy olyan cél érdekében, amely a települések néphagyományait országos érdeklődés látóterébe helyezi.

A generációk közötti együttműködés jegyében a hagyományokat több mint háromszáz főt számláló fellépő- és közreműködő csapat mutatja be, a rendezvények pedig az őseik hagyományait tisztelő családok igényeit szolgálják ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában