Szőttesek seregszemléje

2023.09.22. 10:24

Különdíjas a rozmaringos függöny

Kétévente rendezik meg az országos szőttes pályázatot Hevesen. Az idei eredményhirdetését az elmúlt hét végén tartották, s akkor kiállítás is nyílt a beküldött alkotásokból.

Wessely Gábor

A Hagyományok Házának felhívására 34 alkotó 81 munkája került a zsűri elé. A szekszárdi Komjáthi Tamásné különdíjat nyert. Újfajta technikával készített sárközi feldolgozással nevezett be. A kollekció egy rozmaringos függönyből és egy tárgyaló asztalra való, nagy futóból (terítő) állt.

Komjáthi Tamásné és a pályaműve (Beküldött fotó)

Ma már kevéssé ismert, hogy az országos szőttes pályázatot 57 évvel ezelőtt a Népi Iparművészeti Tanács, a Tolna Megyei Tanáccsal együttműködve, Szekszárdon indította el. A cél az volt, hogy a tárgyalkotók bemutathassák fejlődésüket.

A rendszerváltást követően Tolnában „elengedték” ezt a programot, és Heves város – a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel, valamint a Népi Iparművészeti Tanáccsal együttműködve – vállalta a szőttes pályázat gondozását. Ami máig kiválóan működik.

A mostani kiállítás a Hevesi Kulturális Központban, november 2-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában