Teol.hu videó

2024.06.20. 17:30

A Gemenci Nagydíj fél évszázada tárul fel (videó)

A vármegye székhelye gazdag sport múlttal rendelkezik. A legfényesebb lapokon ott található a Gemenci Nagydíj fél évszázadának története is. A kerekesek nemzetközi találkozóiról kiállítás emlékezik meg. Kimagaslóak a szervezők érdemei.

Szeri Árpád

A Gemenci Nagydíj immár kereken fél évszázados múlttal rendelkezik. Az 1975-ben életre hívott nemzetközi országúti kerékpárverseny nemcsak a város, hanem Tolna vármegye egyik legrangosabb sporteseménye. Történetéről szerdán délután nyílt kiállítás a Wosinsky Mór Múzeumban

kerékpár
A kiállításon nagyméretű fotók, tárgyi emlékek és korabeli kerékpárok is emlékeztettek a fél évszázados történetre
(Fotó: Kiss Albert)

Rengeteg ember szívügye lett

A Gemenc 50 – Fél évszázad két keréken című időszaki tárlaton Ódor János Gábor, az intézmény igazgatója köszöntötte a közönséget. Ezt követően Berlinger Attila polgármester tartott megnyitó beszédet. Mint arra felhívta a figyelmet, Szekszárd város sporttörténetének legfényesebb lapjaira tartozik ez az ötven év. Hiszen kevés olyan sportág tudhat magáénak több sikert, mint a kerékpározás. A nagydíj gyűjteményének történetéről Szabó Kovács János adott áttekintést. A tárgyak, dokumentumok és fényképek jelentős része saját tulajdonát képezik. A nagydíj szervezőbizottságának örökös tagja az elmúlt évtizedekben kitartóan gyűjtötte a sportrendezvény relikviáit, hogy méltó módon megőrizhesse azokat az utókornak. Segítségével sikerült megszerezni különböző emléktárgyakat is a korábbi szervezőktől, versenyzőktől.

A tárlat egy rövid kerékpártörténeti áttekintést követően bepillantást enged abba, hogy miként született és hogyan fejlődött a népszerű kerékpárverseny, valamint emléket állít a nagydíj legendás bajnokainak is. Mácsainé Iván Éva történész-muzeológus, a jövő év március 31-ig megtekinthető kiállítás kurátora elmondta: a Gemenci Nagydíj sikere nem abban rejlik, hogy Szekszárdon mennyire szeretik a kerékpározást, bár kétségkívül számít, hogy egy olyan sportágról van szó, amely sokak szívének kedves ebben a városban. A nagydíj ötven év alatt rengeteg ember szívügye lett, voltaképpen a rendkívüli elhivatottság és összefogás nélkül talán nem is maradhatott volna életben ilyen hosszú időn át. 

Nemcsak bajnokság, fesztivál is

A Gemenci Nagydíj közösségépítő szerepe vitathatatlan, a szervezők érdemei pedig kimagaslóak. Ugyanis egy ilyen színvonalú sportesemény előkészítése és lebonyolítása hatalmas feladat, gyakorlatilag egész éves munkát és odafigyelést igényel. Ez a verseny nem csupán egy profin megszervezett kerékpáros bajnokság, hanem sokkal inkább egy valóságos fesztivál, amelyben a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programokat. 

A Gemenci Nagydíj a nagyszerű sportteljesítmények és az izgalmas versenyek mellett a közönség rajongását az igazi fesztiválhangulattal – látványos megnyitóünnepségek, utcabálok, bemutatók, tombola, kerékpáros demonstrációk – érdemelte ki. A közönség szeretete volt az, ami a nehéz időkben segített életben tartani a rendezvényt, és minden remény megvan rá, hogy a jövőben sem lesz ez másként, mert a szekszárdi emberek sok év múlva is szívükön viselik majd a verseny sorsát. Ahogy Szuromi György, a magyar kerékpársport kiemelkedő alakja, az 1975-ben megrendezett I. Gemenc Kupa győztese egy interjúban évtizedekkel ezelőtt megfogalmazta: „Ilyen közönség nincs még egy az országban”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában