Kalandozások

2024.06.23. 20:00

A Múzeumok Éjszakáján fény derült a rejtett zugokra is

Mintegy ötvenen pattantak nyeregbe szombaton Szekszárdon. A kerekesek a Múzeumok Éjszakája alkalmából adtak egymásnak találkozót. Tricikli vezette fel a mezőnyt. A lámpás tárlatvezetések fényt derítettek a rejtett zugokra.

Szeri Árpád

Ódor János tricikli nyergébe pattanva vezette a menetet Fotó: Kiss Albert

A  kerékpár kapott főszerepet a Múzeumok Éjszakája szekszárdi rendezvényének megnyitása után. A Wosinsky Mór Múzeum programsorozatának ezen állomása kapcsolódott az intézményben megtekinthető, a Gemenc Nagydíj ötven éves történetét bemutató kiállításhoz.

Pincétől a padlásig kalandozott a közönség
Ódor János Gábor tricikli nyergébe pattanva vezette a menetet Fotó: Kiss Albert

Tricikli mutatta az utat

A múzeum főépülete előtti téren Ódor János Gábor igazgató köszöntötte a közönséget. Köztük azon ügyes kezű gyermekeket is, akik elküldték munkáikat az Én és a kerékpárom című rajzpályázatra. Negyvenhat alkotás született, a legjobbaknak Halasi Ivett közönségkapcsolat szervező adta át a díjakat. A rajzok egyébként beszkennelve egy molinóra kerültek és a már említett kiállítás bejáratánál vonzzák majd a látogatókat.

Ezt követően a vármegyei önkormányzatnál kialakított starthelynél rajtolt el az a biciklis körmenet, mely az egykori háztömb körüli verseny útvonalát követte. Közel félszázan pattantak nyeregbe, köztük a múzeum igazgatója, aki – a biztosítást végző rendőrautó után haladva – egy háromkerekű triciklin ülve vezette fel a mezőnyt. Ugyancsak teljesítette az egy körből álló távot Szabó Kovács János, a Gemenc Nagydíj Szervezőbizottságának örökös tagja.

A főépület előtti térre visszatérve a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetségnek köszönhetően két, a 19. század végét idéző velocipéd kipróbálására nyílt lehetőség. Szó szerint látványos, szikrázó élményt jelentett az show műsor, ami a Tűzzsonglőr produkció révén hozott fényt az éjszakába.

Lámpa világított a zugokra

Bent, az épületben a kerékpározással kapcsolatos kézműves foglalkozások várták – késő estig – a főképp ifjabb korosztályt. Czövek Attila és dr. K. Németh András régész főmuzeológusok egymást váltva vitték zseblámpás tárlatvezetésre a jelentkezőket, akik egyaránt betekinthettek az igazgatói szobába és felfedezhették a padlás rejtett zugait. Dr. Vizi Márta régész főmuzeológus, Csapai János néprajzos muzeológus és K. Tóth Gábor régész muzeológus révén a pincébe tett kalandtúrán tárult a múlt az érdeklődők elé. Dr. Molnár Ernő rendőr alezredes Mozgásban is biztonságban címmel tartott előadást, meglepetés ajándékként mindenkinek átnyújtott egy-egy, a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó „jogosítványt”. Mácsainé Iván Éva történész muzeológus a Gemenc 50 kiállításon kalauzolta a résztvevőket.

A Vármegyeházán délután öt órától ugyancsak elkezdődtek a kézműves foglalkozások. Kartonbár című előadása révén a közönség Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, grafikus világába tekinthetett be. Kalauz Attila koncertjét T. Konkoly Lilla történész muzeológus, dr. Vizi Márta régész főmuzeológus és Lovas Csilla irodalomtörténész főmuzeológus  tárlatvezetése követte. A Babits Mihály Emlékházban Én is iszom veletek! címmel  Orbán György előadóművész és Kovács Gábor muzsikus szórakoztatta a nagyérdeműt. Ugyanitt Édes az otthon címmel Rubányi Anita múzeumpedagógus, az Irodalom Házában pedig Lovas Csilla tartott tárlatvezetést.

Ódor János Gábor lapunknak elmondta, hogy bár igen nagy meleg volt és a labdarúgó Európa Bajnoksággal is versengeni kellett, ezzel együtt is közel másfél ezren döntöttek úgy, hogy belekóstolnak a Múzeumok Éjszakája szekszárdi kínálatába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában