Bemutató

2024.06.12. 20:04

Az eltűnt otthon nyomában

Szeri Árpád

1948 – ohne Gepäck,  azaz magyarul: 1948 – Csomag nélkül. Ez a címe annak az előadásnak, ami június 13-án, csütörtökön 19.00 órai kezdettel várja a közönséget a Magyarországi Német Színházban. A bemutató, ami voltaképpen egy audio-séta, kapcsolódik a Schweres Gepäck, azaz a Nehéz csomag című, korábban nagy sikerrel játszott darabhoz.

DBU
Az 1948 – Csomag nélkül című darab záró jelenete a Magyarországi Német Színházban. Fotó: Mártonfai Dénes

Lotz Katalin, a Deutsche Bühne Ungarn igazgatója lapunknak elmondta: Clemens Bechtel rendező és Franz Huber dramaturg közös alkotása 1948-ban, valahol egy dél-magyarországi faluban, egy ígéretes jövő és egy tragikus múlt között játszódik. A magyarországi németeket kitelepítették, néhányuk visszatér, de a faluba már megérkeztek a Felvidékről betelepített magyarok. Idegenek laknak a hazatérők régi otthonában. Hova lett az otthon? Hol vannak a nők férjei? Szétszakadt családok, elszigetelődött egyének sorsa tárul fel, olyan személyeké, akik túlélték a háborút és most új életet keresnek egy teljesen újjáépülő társadalomban.

Az 1948 – Csomag nélkül a második világháborút követő átmeneti időszakban egy falu életéből mutat keresztmetszetet. Az előadásban megjelenő karakterek alapjául történelmi dokumentumok, interjúk és személyes beszámolók szolgáltak, melyeket a szerzők a színház számára továbbgondoltak.  Azon szomorú életérzés jegyében, ami akkoriban rengeteg kitelepített sajátja volt: „Mert Németországban minden éjszakát végigsírtam, annyira hiányzott innen minden.” Szeri Árpád

Szereplők: Melissa Hermann, Sipos Eszter, Horgász Dezső, Palya Noémi, Niklas Schüler, Lotz Katalin, Perrine Martin és Dominik Spies. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában