Horvay János emlékév

2024.06.16. 10:52

Az Országház előtti térről eltávolított szoborcsoport Dombóvárra került

Több rendezvényt szerveztek az elmúlt napokban – itthon és külföldön – a 150 éve (1874. május 27-én) született Horvay Jánosra emlékzvén. A művészt a Kossuth-szobrok specialistájaként tartották számon a maga korában. Több, mint húsz köztéren áll az ő alkotása, országszerte.

Wessely Gábor

Dr. Kriston-Vízi József előadása Budapesten (Fotó: Őri Gábor)

Az elsőt ceglédi megrendelésre készítette. E műve alapján született aztán a New Yorkban található Kossuth-szobor. Az Országház előtti téren 1927-ben avatták az 1848-as első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló szoborcsoportját. Ezt 1951-ben eltávolították, mert a Rákosi-rendszer diadalával nem voltak összeegyeztethetők a gondterhelt alakok. Feldarabolva, Dombóvárra került a mű, ahol ma is látható: a Szigeterdő területén. Az 1984-ben megalakult Dombóvári Városszépítő Egyesület egyik legfontosabb feladatának tekinti e szoborcsoport gondozását. 

A téma avatott ismerője a dombóvári dr. Kriston-Vízi József nyugalmazott főmuzeológus, aki egy budapesti megemlékezésen is részt vett. Május 30-án, a Fiumei úti sírkert Kormányvárójában tartott előadást – többedmagával – Horvay Jánosról, majd megkoszorúzták a szobrász síremlékét. (Horvay egyébként keresett sírkőszobrász is volt. Abban a temetőben mintegy ötven alkotás köthető hozzá, köztük a saját, fájdalmas Krisztust ábrázoló sírszobra.)
A programot a Nemzeti Örökség Intézet támogatta. Lesznek még rendezvények a Horvay 150 Emlékév kapcsán: szülővárosában, Pécsen, június 17-én, és Cegléden, ahol az első Kossuth-szobra áll, július 11-13-ig. (Ez utóbbit a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség országos találkozójának keretein belül tartják meg.) 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában