Gasztronómia

2024.06.17. 18:18

Cetlire írták, melyik szalámira szavaznak

Gasztronap, főzőverseny, szalámi- és borverseny várta a vendégeket Felsőnánán, a Sportpályán június tizenötödikén a Felsőnánai Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Körülbelül százötvenen vettek részt a rendezvényen, cetlire írták melyik szalámi, bor, étel ízlik nekik a legjobban.

Brunner Mónika

Trautmann Imre, a Felsőnánai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, hogy a közönség egész nap szalámit, bort, kitűnő ételeket kóstolhatott. A csapatok elkápráztatták ételeikkel a közönséget. A cetli is fontos szerepet kapott Felsőnánán. 

cetli szavazás ételek bor szalámi gasztro felsőnána 2024. 06. 15.
Gasztronap, főzőverseny, szalámi- és borverseny Felsőnánán 2024. június 15-én. Kedvenc ételüket, borukat cetlikre írták az esemény résztvevői 
(Fotó: Mártonfai Dénes)

 

Cetlire írták kedvenceiket 

Az esemény résztvevői mindent végigkóstolhattak. 

– A zsűri a közönség. Amelyik étel, szalámi ízlik, arra szavaznak. Leírják egy cetlire, mi ízlik nekik, és a cetlit bedobják egy papírdobozba – mondta Trautmann Imre az eseményen. 

A Jakabok csapata például csicseriborsós marharagut készített erdélyi recept alapján. A családi csapat nagyszülei Erdélyből érkeztek Felsőnánára, Vajdahunyad, Marosludas, Istensegíts községekből. 

A Felsőnánai Német Önkormányzat csapata is versenybe szállt hagyományos sváb ételeivel. A menü tartalmazott édesgőzgombócot sodóval leöntve vagy mákkal megszórva, valamint húsos gombócot káposztán gőzölődve. Készítettek még céklalevest, krumplis nudlit hagymamártással, paradicsomszósszal, grízes nudlit, mákos nudlit. A versenyen főztek borsostokányt, csülkös babot is. 

cetli szavazás ételek bor szalámi gasztro felsőnána 2024. 06. 15.
A Felsőnánai Német Önkormányzat csapata is versenybe szállt hagyományos sváb ételeivel 
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Felsőnánán jó emberek laknak 

Ez már a negyedik alkalom, hogy megrendezik az eseményt, és első alkalom, hogy gasztronappal egészítették ki. Trautmann Imre elmondta, hogy a rendezvénnyel közelebb szeretnék hozni egymáshoz a lakosokat. Hozzátette, a településről azt érdemes tudni, hogy a felsőnánaik nagyon jó emberek, náluk szinte csak jó emberek laknak. 

A versenyeredmények a következőképpen alakultak: Fehérbor kategória: I. helyezett: Asztalos Istvánné (cserszegi fűszeres). II. helyezett: Asztalos Istvánné (rozé). Vörösbor kategória: I. helyezett: Stierli János (merlot vörös). Főzőverseny: I. helyezett Katicabogárka csapat (cigánylecsó), II. helyezett: Nyári Sándor (szekszárdiak vegyes pörköltje), III. helyezett: Bíró Ferencné Felsőnánáról (többízesítésű nudli). Szalámi: I helyezett: Stierli János, II. helyezett: Bíró Ferenc, III. helyezett: Trautmann Imre. Mindhárom nyertes szalámi felsőnánai szalámi. 

A jellegzetes felsőnánai szalámiról itt olvashat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában