Megemlékeztek őseikre

2024.06.16. 15:36

Hőgyészen találkoztak a székelyek

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége harmincöt éves évfordulójának alkalmából Székely Találkozót tartottak szombaton. A találkozót a Székely Háznál tartották.

Brunner Mónika

Hőgyészen a Székely Találkozó egyik kiemelt vendége Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki a Székely Háznál tartott beszédében többek közt elmondta: a székely találkozók és a bukovina fesztiválok is alkalmat teremtenek arra, hogy mindazokról megemlékezzenek, akik az elmúlt évszázadokban megtartották ezt a népcsoportot. 

Hőgyészen találkoztak a székelyek
35 éves a Bukovinai Székelyek Országos szövetsége
Székely Találkozó, Hőgyész, 2024 június 15. a hőgyészi Székely Háznál
Hőgyészen a Székely Háznál mondott ünnepi beszédet Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Mártonfai Dénes

Hőgyészen emlékeztek 

Potápi Árpád János elmondta, hogy megemlékeznek azokról a híres emberekről, akik továbbvitték a nevüket, és őseikről, akik nem voltak híresek, de a székely családjuknak tartást adtak, továbbadták a néphagyományokat, az identitástudatot. 

Nekik köszönhető az, hogy bukovinai székelyek ma is itt vannak. Bárhova is vetette őket a sors, kitartottak a székelységük mellett, és amellett a sors mellett, amit a Jóisten rájuk bízott. 

Székely öntudat 

Dr. László Eszter, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége idén tavasszal megválasztott elnöke beszédében elhangzott, hogy a bukovinai székelység megmaradásának egyik záloga, hogy számon tartják történelmi múltjukat, származásukat, rokonságukat. Hozzátette: ő maga is fontosnak tartja, hogy honnan származik, igyekszik a székely-magyar öntudatot a családjában is erősíteni. 

Átadták a Sebestyén Ádám- díjakat 

A Sebestyén Ádám díjat 1996-ban ősi kultúrájuk őrzéséért és ápolásáért végzett munka elismeréseként alapította az akkor még Székely Szövetség néven működő szervezet. A díjat kétévente adják át a Székely Találkozók alkalmával. Az idei díjazottak: Hajdú Józsefné hagyományőrző énekes, Kismődi István, a Bátaszéki Székelyek Baráti Körének alapító-tagja- harminc évig vezetője, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, és a Garai Székelykör Egyesület, amelyben énekesek, néptáncosok mellett mesemondók is vannak, tagjaik rajzversenyeken is sikerrel szerepelnek. Posztumusz díjat kapott: Biró Zoltán, aki életében kiemelt jelentőségű volt a bukovinai székelyek kultúrájának megőrzése és továbbadása, valamint 2020-tól a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökségi tagjaként tevékenykedett. Múlt évben, tragikusan fiatalon, ötvenéves korában hunyt el. 

A Székely Találkozót immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg. A találkozó ünnep a bukovinai székelyek számára, ünnepelik szövetségük erősödését. Beszédében elhangzott, hogy büszkék lehetnek arra, hogy a bukovinai székely kultúrát a magyar egyetemes kultúra részévé tették. 

Hőgyészen találkoztak a székelyek
35 éves a Bukovinai Székelyek Országos szövetsége
Székely Találkozó, Hőgyész, 2024 június 15. a hőgyészi Székely Háznál
A bukovinai székelység megmaradásának egyik záloga, hogy számon tartják történelmi múltjukat, származásukat, rokonságukat
Fotó: Mártonfai Dénes 

Az ország vezetése 

Dr. László Eszter beszédében elmondta, hogy kulturális és művészeti csoportjaik, tagegyesületeik iparművészei, a népművészet mesterei, irodalmárai, hagyományőrző együttesei országszerte egyre nagyobb ismertségre tesznek szert. Közös büszkeségük, hogy népcsoportjuk tagjai dolgoznak az ország vezetésének felső szintjein, valamint magasan képzett szakembereik, nevelőik, egyházi személyiségek tekintik szívügyüknek a bukovinai székelység kultúrájának fennmaradását. Büszkék lehetnek a jelenlegi tagságot alkotó negyvenhat szervezetükre, a bennük alkotó, fáradtságot nem ismerő, lelkes szakértő szervezőkre és aktivistákra, akik áldozatos munkájának köszönhető, hogy nő az érdeklődés kultúrájuk iránt.

Félezren vettek részt a találkozón 

A Székely Találkozón körülbelül félezren vettek részt, tájékoztatta lapunkat Dr. László Eszter, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségnek elnöke az esemény után. 

A találkozó fő üzenete Keresztes Andor atya beszédében hangzott el: megújulás, egység, igényesség.

 Dr. László Eszter elmondta, a megújulást az jelenti, hogy a szövetségnek a személyében új elnöke van, a negyvenhat tagszervezet jelenti az egységet, és a találkozó hangulata, a törekvés, hogy mindenki jól érezze magát, ez jelenti az igényességet.  Brunner Mónika

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában