Teol.hu videó

2024.06.20. 16:43

Mártonfai Dénes fotói a Néprajzi Múzeumban (videóval)

Rúgj labdába a Néprajzi Múzeumban! Tied a pálya a Múzeumok Éjszakáján. Nehogy passzold!

Teol.hu

Mártonfai Dénes díjnyertes Vidéki foci című sorozata látható a hétvégén a Néprajzi Múzeumban

Fotó: Mártonfai Dénes

Mártonfai Dénes, a Teol.hu és a Tolnai Népújság fotóriporterének képeit is láthatja a közönség a hétvégén a Néprajzi Múzeumban. A díjnyertes Vidéki foci című sorozat fotóit kivetítik a gyűjteményben, ahol június 22-én is változatos tematikával várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján. 

Az intézmény kapcsolódik is az idei év közös témájához, ami mi lehetne más, mint a foci, lévén, hogy az idei nyár első része a futball Európa Bajnokság jegyében telik. 

A vidéki foci persze más. Sokan nem tudják, milyen érzés egy összeeszkábált, könnyen átléphető fapadról, egy aprócska korlát mögül buzdítani a rokonunkat, gyermekkori barátunkat. Így szurkolni teljesen más, mint vasrácsok és betonfalak között egy stadionban, szektorokba bekerítve. A mérkőzések hangulata is alapvetően különböző. A helyi focicsapat meccse társadalmi esemény, ami után a szurkolók néhány sör mellett a hét történéseit is megvitatják. S bár a szurkolói fanatizmus természetesen ilyen alkalmakkor is jelen van, tagadhatatlanul más formában, mint egy nagy, zárt arénában. Itt a komoly agressziónak nyoma sincs.

Visszatérve a programsorozatra, tekintettel arra, hogy a múzeum gyűjteményei rendkívül széles kört ölelnek fel, a Kárpát-medencei tárgyegyüttesek éppúgy megtalálhatók benne, mint a Föld távoli vidékeiről valók, több témát is „helyzetbe hoznak". 

Kezdjük a GÓLPASSZT a gombfocival, amelynek előadásból, minitárlatból, csúcsrangadóból építkező gáláját a Néprajzi Múzeum rendezi meg, majd folytassuk a falusi labdarúgással: hallgassuk meg, milyen hagyományokkal és jelennel bír a vidéki magyar foci! Aztán tovább passzolják a labdát. Egészen Mexikóig, ahol évezredeken át űztek egy olyan labdajátékot, amelyet nem csak a szó átvitt értelmében, ahogy ma Európában használjuk, hanem a valóságban is véresen komolyan vettek. A játék, valójában egy vallási rítus egyes résztvevőit a mérkőzés végén ugyanis feláldozták. Ezért is viseli az előadás az Életre, halálra címet.

Ezen túl lesznek koncertek,  gyermekprogramok, és felnőttek természetesen éjszakába nyúlóan időzhetnek a Néprajzi Múzeumban. Ferencz Marcel építésszel bejárhatják az épületet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában