Tárlat

2024.06.24. 09:45

Minden a virtuális galériával kezdődött

Megnyílt, és egészen július 12-ig megtekinthető a tolnai műgyűjtő, Rühl Gizella kiállítása a Mag-házban.

Wessely Gábor

Megnyílt Rühl Gizella kiállítása a Mag-házban (Fotó: Kiss A.)

A tárlat anyagát – ötven alkotást – Rühl Gizella válogatta, saját, kortárs képzőművészeti gyűjteményéből. Június 21-én nyílt meg a Tolnai tájak, tolnai emberek című kiállítás Tolnán, a Mag-házban. Közreműködött az ismert muzsikus, Kovács Gábor, megzenésített versekkel. Stilszerűen, Tolna vármegyei kötődésű szerzők gondolatait tolmácsolta, hiszen a kiállítótérbe is itteni gyökerekkel rendelkező alkotók grafikái, festményei és szobrai kerültek.

Lovas Csilla főmuzeológus nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy olyan gazdag anyaggal rendelkezik a gyűjtő, amely a Wosinsky múzeuméval is vetekedhet. Mintegy 120 év termése tekinthető meg, nyomon követhető a segítségével a táj- és emberábrázolás változása, művészettörténeti folyamata. Garay Ákostól Mözsi-Szabó Istvánig, Würtz Ádámtól Szatmári Juhos Lászlóig számos szerző munkái láthatók. A kortárs tolnai képzőművészekkel Rühl Gizella személyes kapcsolatban áll – a pályakezdőtől a Munkácsy-díjasig –, nemcsak az alkotás érdekli, hanem az alkotó, az ember is. Menedzseli, akit csak tud. A Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíj ötletgazdájának is ő tekinthető. Emellett egy netes fórumon, a TolnaArton is bemutatkozási lehetőséget biztosít a tehetségeknek.

Ezzel kapcsolatban a gyűjtő – újságírói kérdésekre – elmondta, hogy a TolnaArt adta a kezdő lökést számára az induláshoz. A férje, Földi István nyugdíjazásáig internetszolgáltató céget működtetett. Így kézenfekvő volt egy művészetekkel kapcsolatos webfelület létrehozása, 2000 táján. Aztán ahogy kapcsolatba került a festőkkel, szobrászokkal egyre inkább hajlott arra, hogy ne csak virtuális galériát hozzon létre, hanem valóságosat is, a tolnai házában. A kertben pedig folyamatban van egy szoborpark létesítése, mely elsősorban a várdombi alkotó Bakó László munkái kerülnek.

A Mag-házban berendezett tárlat július 12-ig nézhető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában