Teol.hu podcast

2024.06.17. 13:00

Németh Kata Marokkói festménysorozatát a fővárosban csodálhatták meg

Budapesten, a Csekovszky Árpád Művelődési Házban az Afrikai színei című Marokkó est keretén belül nyílt kiállítása Németh Kata szekszárdi festőművésznek, Marokkóban álmodtam címmel. A kiállítás festményei teljesen visszaadják Marokkó hangulatát, mely egy olyan afrikai ország, ahol szinte semmi nem utal arra, hogy Afrikában vagyunk.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Marokkóban szinte minden sarkon találhatunk olyan palotákat, botanikus kerteket, mecseteket vagy fürdőket, amelyek minden négyzetcentimétere műalkotás. Létezik a városon belül egy különleges hely, amit csak kék városként emlegetnek. Chefchaouen utcáit járva szépen díszített, kékre festett falakkal, épületekkel és lépcsőkkel találkozhatunk. 

Németh Kata
Németh Kata. Fotó: TEOL

A marokkóiak életformája gyökeresen eltér a nyugati kultúrákétól. A marokkóiak kevésbé rohanó és kevésbé stresszes életmódot folytatnak. Marokkóban mindig jut idő egy a helyiek által szívesen és szinte állandóan fogyasztott, speciálisan elkészített mentatea elfogyasztására. A marokkóiak kedves emberek, jó kedvűek és szívesen látják a turistákat. 

Mindez Marokkóról visszatükröződik Németh Kata festményein. A színhasználata, témaválasztása alapján mi is úgy érezzük, hogy ott vagyunk az afrikai városban.

A kiállításról, az est hangulatáról és Marokkóról is mesélt nekünk a festőművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában