Kiállítás

2024.06.25. 09:45

Visszapillantás mutatja a művész világát

Kalocsai Enikő festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.

Szeri Árpád

Alkotómunkámban mindig nagy teret kapott a természet. Szeretek játszani, kísérletezni tükröződésekkel, különféle terekben, az egymásra vetülő fényekkel, árnyékokkal. Munkáimban egy-egy kiragadott, bennem átalakult emlékképet, hangulatot vagy érzést, egy adott hely jellegzetességeit ábrázolom. Egy-egy képemben az emberi lélek változásai is visszatükröződnek. Alkotásaimban mindig tisztaságra, rendre, harmóniára törekszem, ez segít kiszabadulni a mindennapokból.”

Visszapillantás
Baky Péter, Berlinger Attila, Faludy Judit és Kalocsai Enikő a kiállítás megnyitóján
Fotó: Kiss Albert

Az idézet Kalocsai Enikő önvallomásából származik. A Salgótarjánban született alkotó az 1980-as évek végétől jelen van a hazai festőművészetben, napjainkra a kortárs piktúra jelentős személyiségének számít. Tehetségéről meggyőződhetnek azon művészetbarátok is, akik megtekintik szekszárdi tárlatát. A Visszapillantás címet viselő kiállítás a múlt héten, szombaton délután nyílt meg a Művészetek Házában. A rendezvényen Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere mondott köszöntőt. Az alkotásokat, a mintegy félszáz akril festményt Faludy Judit művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe. 

– A kompozíciókat a természet központúság jellemzi – adott értékelést lapunknak. – Meghatározóak az égi és földi jelenetek, a szél, a víz, a tél, a nyár megjelenítése. Statikus és dinamikus hatások egyformán érvényesülnek, maga az összkép egyszerre geometrikus és mégis nagyon emberi.

A megnyitó emelkedett hangulatához Lozsányi Tamás orgonaművész járult hozzá alkalomhoz illő szerzeményekkel. A program végén Berlinger Attila ajándékkal is kifejezte köszönetét és tiszteletét Kalocsai Enikőnek, Faludy Juditnak és az ugyancsak jelenlévő Baky Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, a tárlat kurátorának.

A Visszapillantás augusztus 11-ig várja az érdeklődőket vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-17 óra között. A belépés díjtalan. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában