kiállítás

2018.03.21. 16:20

A múltidézés becsalogatja a helyieket

Vida Tünde

Kellemes teherrel kellett megküzdenie a tengelici faluház munkatársainak: a vártnál sokkal többen érkeztek a legújabb kiállításra, így a családias megnyitó jócskán nagyobbra nőtt. Pedig – ahogy Pámer Ildikó művelődésszervező elárulta – valójában semmiféle apropója nem volt a tárlatnak, csak egy hirtelen ötlettől vezérelve rendezték.

Ez az ötlet azonban utat talált a falu lakóihoz: sokan és szívesen érkeztek megnézni a Tengelici portrék fotókiállítást. A megnevezés nem is egészen pontos, hiszen valójában videofilmekből kivágott képkockákról van szó.

Pámer Ildikó azt mondta, a képzőművészeti tárlatok sajnos nem népszerűek, csak kevesen nyitják ki miattuk a faluház ajtaját.

A község múltjából merítő összeállításokat viszont örömmel veszik. Mutattak már be esküvői valamint lakodalmi fotókból válogatást korábban. Ezen felbuzdulva döntöttek úgy Kászpári Károllyal, hogy az elmúlt néhány évtized videóiból válogatnak. Miután Tengelic száztizenegy éves, száztizenegy portré került a tablókra, paravánokra. Mind a falu egykori lakóit ábrázolja, olyanokat, akiktől már elbúcsúztak.

Pámer Ildikó ismertetője után Gáncs István polgármester köszöntötte a népes közönséget, majd Kászpári Károly mesélt arról, hogy számára mennyire fontos a múlt valamint annak továbbörökítése, illetve arról, hogy ezek a pillanatok sokkal életszerűbbek egy beállított fotónál.

A megnyitót egy helybeli előadó, Rudolf Csilla gazdagította felolvasásával, a szintén tengelici Füller Tímea prózáját hallhatta tőle a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában