Szakcsi Hagyományőrző Egyesület

2018.07.19. 07:00

A teljes esztendőt felölelik az egyesület remek rendezvényei

A helyi szokások felkutatása, továbbadása és gyakorlása volt a cél, amikor tíz éve megalakult a Szakcsi Hagyományőrző Egyesület. Mostanra évről évre visszatérő programokkal igyekeznek megmozgatni a falu lakosságát.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Szakcsi Hagyományőrző Egyesület. Hangyáné Horváth Katalin, az egyesület vezetője elmondta, hogy a helyi szokások felkutatása, továbbadása és gyakorlása volt a cél megalakuláskor. Összegyűjtötték a még meglévő tárgyi és írásos emlékeket, amelyeket a Tájházban őriznek. Az 1898-ban épült házat az önkormányzat segítségével vásárolták meg, majd közös erővel újították fel, és az önkormányzat pályázatai révén tudták fejleszteni.

Az egyesület másik fontos célja, hogy összefogják, megmozgassák a falu lakosságát. Ennek megfelelően ragaszkodnak a hagyományos programjaikhoz, és minden évben megrendezik azokat. A téltemetővel indul az év, amikor máglyát gyújtanak, és különböző rigmusokkal űzik el a hideg időt. Tavasszal májusfát állítanak, majd később ki is táncolják. Augusztus 20-hoz kapcsolódóan kenyeret sütnek a helyi vendégház kemencéjében. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy minden érdeklődő magának gyúrhasson és süthessen egy kis cipót, amelyet a plébános is megszentel. Az ősz legfontosabb eseménye a szüreti felvonulás, amikor az óvodások az óvodai dolgozók által készített ruhákat öltik magukra, illetve az egyesületi tagok is népviseletbe öltöznek, és úgy járják végig gyalogosan a falu utcáit. Hangyáné Horváth Katalin kiemelte, hogy egyre több fiatal csatlakozik hozzájuk. Nekik és a visszatérő arcoknak egyaránt örülnek. Az összefogás jó példája ilyenkor az is, hogy a felvonulás egyes állomásain a környéken lakók maguk díszítik a kapukat. A szüreti mulatságról megmaradó süteményekkel pedig az idősek otthonának lakóit örvendeztetik meg. Novemberben a Márton-napi lámpás felvonulással folytatódik a programsorozat, majd karácsony előtt mézeskalácsot sütnek, amelyek díszként szolgálnak a templomban.

A tizedik évfordulót ünneplő rendezvényen számos kézművesfoglalkozást kipróbálhattak az érdeklődők a Tájházban. Megismerkedhettek a recehímzéssel, a papírvirágkészítéssel, a szövéssel, a horgolással, a grillázskészítéssel, a Kapos–Koppány mente hímzéssel és a tökmagvirág-készítéssel. A műsorban fellépett Zápor Attila és az egyesület dalköre, a Pincehelyi Rozmaring Néptánccsoport, a Pincehelyi Rezedacsokor és a Pincehelyi Eszterlánc Néptánc- és Citeracsoport, a Kurdi Kaposmente Hagyományőrző Néptánccsoport, valamint Tobak Zsombor. A környékbeli falvakból érkezett termelők jóvoltából kézműves termékeket kóstolhattak az érdeklődők.

Hangyáné Horváth Katalin elmondta, hogy jelenleg tizenkét tagja van az egyesületnek, köztük egyetlen férfiként Récsei Gábor polgármester. De a férjek is kiveszik a részüket a programok megvalósításából, és ők főznek a rendezvényeken. Az egyesületvezető úgy véli, azt a célt, amiért annak idején összejöttek, meg tudták valósítani. Terveik persze eztán is vannak, szeretnének például egy kemencét az udvarba és egy rakott sparheltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában