Szép örökség

2017.11.18. 15:23

Arany minősítést kapott a németkéri együttes

Vida Tünde

Arany minősítést kapott a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport a Magyarországi Német Ének, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, közismert nevén Landesrat minősítőjén. Háromévente szervezik meg a hazai német nemzetiségi néptánchagyományokat ápoló tánccsoportok részére a szakmai minősítőt, majd pedig a zsűri által legjobbnak ítélt együttesek részére országos néptáncfesztivált. A 9. alkalommal meghirdetett program déli régiót érintő elődöntőjére, Pécsváradra Baranyából és Somogyból érkeztek együttesek, illetve egyedüli Tolna megyeiként a németkéri tánccsoport.

„Szép örökség” című tizenöt perces, újonnan bemutatott koreográfiájukban azokat a táncmotívumokat, mozgáselemeket és zenei anyagokat dolgozták fel, amelyeket németkéri felmenőik a régi időkben nagy előszeretettel alkalmaztak a bálokban és a lakodalmakban. 

A táncfajták nagy részét a Lipcsei Táncarchívum is feldolgozta és adatbázisába foglalta, miután 1936-ban Karl Horak professzor, valamint 1972-ben Kurt Petermann gyűjtőmunkát végzett a faluban – mondta el Hermann Emil művészeti vezető. Hozzátette, az idős emberek által bemutatott táncanyagról készült felvételek nagy segítségül szolgáltak a koreográfia megalkotásában.

Közel egy éven át tanulták a táncosok a koreográfiát, a zenei anyag elsajátítása pedig a Roger Schilling fúvószenekarra rótt nagy feladatot. – Számos közösen megélt próba áll e siker mögött, ezt a sikert pedig nemcsak a tánccsoport újabb kimagasló eredményének, hanem egy együttesen véghezvitt komoly munka gyümölcsének tekintem – fogalmazott Hermann Emil.

Címkék#Németkér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában