elismerés

2018.04.22. 11:30

Bebizonyították, hogy nem érdemes letenni a hangszert

Nívódíjat kapott a fúvós és ütőhangszeres tanárok országos versenyén a Töttős-Erős Edina, Papp-Csővári Dóra Viktória és Dobai Tamásné alkotta kamara csoport. A díj bizonyítja, jó, hogy tanárként sem tették le a hangszerüket.

Budavári Kata, fotó: beküldött kép

Töttős-Erős Edina és Papp-Csővári Dóra Viktória barátsága néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor Dóráék Szekszárdra kerültek. A két fuvolatanár arra már nem emlékszik pontosan, miként is kezdtek el együtt zenélni, de nagyon úgy tűnik, hogy két sikeres koncerten, egy versenyen és egy közösen szervezett nyári táboron túl már nem érdemes ezzel a jó szokással felhagyni.

Mint azt Töttős-Erős Edinától, a szekszárdi zeneiskola tanárától megtudtuk, a Zeneiskolai Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok III. Országos Versenyén Papp-Csővári Dóra Viktóriával és zongora kísérőjükkel, Dobai Tamásnéval nívódíjat és arany minősítést kaptak. A dombóvári megmérettetésre a Nyírségből, Budapestről, Szegedről, azaz valóban az ország minden tájáról érkeztek a zenetanárok.

– A verseny mottója az volt: Mutassuk meg, hogy nem tettük le a hangszerünket! Szerintem fontos, hogy a növendékek lássák, hogy mi is kiállunk a színpadra – mondta Erős Edina. Arról is beszélt, hogy már novemberi koncertjük előtt napi három órákat gyakorolt. A darabválasztással kapcsolatban pedig elárulta, hogy van olyan közöttük, amelyre kolléganője beszélte rá. Papp-Csővári Dóra Viktória szerint a kortárs mű eljátszásával olyan dolgokat is megmutathattak tudásukból, amelyre más stílus nem adott volna alkalmat. Ő egyébként korábban és most is indult már ezen a versenyen szóló kategóriában. Legutóbb ezüst minősítést érdemelt.

A Bátaszéken és Tolnán tanító tanár azon a véleményen van, hogy a gyerekekre komoly hatással van, ha látják őket zenélni. Két évvel ezelőtt a református templomban léptek fel együtt először, ekkor jótékonysági koncertet szerveztek, amelyen növendékeik is szerepeltek. Második hangversenyük novemberben volt, amely komoly erőnlétet és koncentrációt igényelt. Elmondásuk szerint már ekkorra teljesen kiéleződtek egymásra az érzékszerveik, összecsiszolódott játékuk.

A zenei pályán volt a helyük

Töttős-Erős Edina már ötéves korában érezte, hogy zenei pályán a helye. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy édesanyja, Erősné Szőr Márta gitárt tanított. Papp-Csővári Dóra Viktória viszont viszonylag későn kezdett el fuvolázni, hatodikos korában. Ráadásul hetedikben eltörte a karját, így fél évet ki kellett hagynia. Mégis felvételt nyert a kecskeméti zenei szakközépiskolába, majd kemény, de szép négy év után Pécsett folytatta tanulmányait, most Bátaszéken és Tolnán tanít. Töttős-Erős Edina Szegeden diplomázott, és a szekszárdi zeneiskolát erősíti. Fellépéseikkel kapcsolatban megjegyezte: természetes, hogy aki zenei pályát választ, abban van némi exhibicionizmus. A két fuvolatanár tavaly tábort szervezett a szekszárdi, bátaszéki és tolnai tanítványoknak Medinán, idén pedig Szálkára készülnek már egy valamivel nagyobb létszámú csapattal. A két tanár elmesélte: jó érzés volt látni a tavalyi összejövetelen, ahogy a gyerekek között barátságok szövődnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában