folklórfesztivál

2018.09.21. 10:33

Lubań zengett a cikói kórus dalaitól

Nemzetközi Bukovina folklórfesztiválon öregbítette az ország jó hírét a Tolna megyei csapat.

Szeri Árpád

Lubań kisvárosa fogadta nemrég a Cikói Hagyományőrző Egyesület héttagú kórusát. A Lengyelország nyugati határszélén található település, mely nemzetközi Bukovina folklórfesztiválnak adott otthont, igazi ékszerdoboz, azonnal megnyerte a Tolna megyei csapat tetszését.

A helybeliek viszont a cikóiak Arany Páva-díjat nyert lakodalmas és katonás csokrát jutalmazták nagy tapssal – számolt be a szép sikerről Bogos Jeromosné, az egyesület elnöke. Ez azt is bizonyítja, hogy a bukovinai székely népdalok a lengyel ízléssel és vérmérséklettel is találkoznak. A cikói énekkar Lubań mellett két kis faluban is bemutatkozott, mindenütt elismerést váltva ki. Az egyik helyszínen, kellemes meglepetést okozva, régi ismerősök köszöntötték a kórust. A nem kevesebb, mint hét éve Cikón fellépő lengyel daloscsapat szó szerint áradozva idézte fel a magyar vendéglátók máig emlékezetes, példamutató kedvességét. Az ellátásra egyébként nem panaszkodhattak a Tolna megyeik sem, hiszen például szállásuk az első két napon erdő mélyi, teljes kényelmet biztosító faházban, romantikus körülmények közepette volt.

– A fellépéseken túl, már amennyire tudtunk, betekinthettünk a lengyel falvak életébe is, sok új házat láttunk, szépen fejlődnek ezek a kis helységek – mondta el lapunknak Bogos Jeromosné.

Miután a kórus a külföldi vendégszereplésre a cikói önkormányzat kisbuszát vehette igénybe, hazafelé utazva, az ötödik napon lehetőség nyílt egy rövid megállásra és városnézésre, de már nem Lengyelországban, hanem Szlovákiában. A csapat az északi szomszéd fővárosát, az egykori magyar koronázóvárost, Pozsonyt tekintette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában