Örökségünk

2018.01.22. 21:30

„A magyar kultúra a mi erőforrásunk, őrizzük meg az utódainknak!”

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Zsúfolásig megtelt a Babits Mihály Kulturális Központ színházterme, ahol a „Csak tiszta forrásból” című ünnepi gálaműsor zajlott a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A gálaműsor címe Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata. Bartók Béla tiszta forrásnak az ősi, érintetlen népzenét tartotta. Bartók és Kodály Zoltán neve ma egyet jelent a Kárpát-medencei népzene felfedezésével.

A koncerten zenekari és énekkari kompozícióik, népdalfeldolgozásaik hangzottak el, az eredeti népzenei forrásokkal együtt. A népdalok és néptáncok autentikus tolmácsolásban, népzenészek, néptáncosok, valamint a „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató verseny győzteseinek közreműködésével jelentek, illetve szólaltak meg a látványos ünnepi előadáson.

Az est célja volt, hogy a magyar zenei élet két géniuszának szellemi örökségét a maga teljességében mutassa be a közönségnek. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere volt. Köszöntőt mondott Horváth István országgyűlési képviselő, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár. Egy Babits idézettel kezdte a beszédét: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” Az államtitkár hangsúlyozta, népművészetünk nemzeti hagyományait kötelesek vagyunk megőrizni. A magyar kultúra a mi hatalmas erőforrásunk, és ezt ne hagyjuk senkinek elvitatni, felelősen őrizzük meg az utódainknak. 

A gálaműsoron közreműködött: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán – ének, a „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató résztvevői, valamint Zemlényi Eszter, Palerdi András – ének, Szalonna és Bandája (együttesvezető: Pál István Szalonna), a Czifra Táncegyüttes (együttesvezető: Sánta Gergő). A műsor házigazdája Sebő Ferenc, Kossuth-díjas népzenekutató volt.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában