A kerámia örök szerelem marad

2018.08.15. 20:00

Mediterrán hangulatot csempész a Tolna megyei város szívébe a Tercia

Nagyon sokat lendít egy település mindennapjain is, ha ott olyan emberek laknak, akik inspirálják a többieket, azzal, hogy szebbé teszik a környezetüket. A bátaszéki Huy István is ilyen. Keramikusként dolgozott évtizedeken keresztül, ma már egy szép étterem tulajdonosa, de a jövőben gyerekeknek szeretne nyári táborokat tartani a Terciáján.

Mauthner Ilona

Mediterrán hangulatot áraszt a város központjában lévő épület, a Tercia udvara. A banánfák az egzotikus növények között, a nagy méretű antik kancsókban is csupa-csupa virágzó növény. Az udvar kövezete – bár látszik, hogy a közelmúltban rakhatták le – a régi évszázadokat idézi. Ennek az épületnek az udvarán találkoztunk Huy Istvánnal. Hamarosan kiderült, a Tercia egy étterem, találkahely, jó hangulatú rendezvények színhelye és a tulajdonos nem más, mint Huy István. A helyszín nem véletlen, három évvel ezelőtt vásárolta meg az akkori Áfésztől az elhanyagolt épületet. Mára Bátaszék legmutatósabb ingatlanja lett.

– Bár Budapesten születtem, de ezt követően minden – a gyermekévek, az ifjúság, a házasság, a gyermekek születése – Bátaszékhez köt – kezdte a beszélgetést Huy István. Nem keramikusnak, hanem nyomdai fényképésznek készültem, úgynevezett kliséket készítettem. Nem elhivatottságból, hanem kényszerből választottam ezt a szakmát, a szüleim döntése volt – tette hozzá. Így nem csoda, ha pár év múlva váltott, a hetvenes évek közepén a szekszárdi csatári kerámiaüzemben kerestek munkaerőt. Nemcsak megtanulta a keramikus mesterséget, de meg is szerette. Hamarosan vállalkozóként is kipróbálta magát. Ez az életforma jellemzi ma is.

– Úgynevezett fekete kerámiával kezdtem, dísztárgyakat, vázát, tálat, hamuzót készítettem bedolgozóként az egyik ipari szövetkezetbe. Később, ahogy az igények változtak, kerti edényeket, amforákat, kaspókat is készítettem. Sokszor vezettünk be újdonságokat is, például az antikolt kerti edényeknél. Hamarosan kiderült, jól döntöttünk – tette hozzá a művész. Saját agyagból dolgozik Huy István, az alapanyag Bátaszékről származik, de azzal sok munka van még, mire formálható lesz. Fel kell keverni, hígítani, leszűrni, majd szilárdra kidolgozni. A fazekasság nehéz fizikai munka, az ember egy adott kor után kénytelen belátni, hogy már nem bír annyit, mint korábban – mondta.

Ekkor került a képbe a Tercia, mint új lehetőség. Bár a városban már hírnevet szerzett magának az étterem, a további cél az, hogy gyerekeknek bentlakásos nyári tábort alakítsanak itt ki. Ezt már jövőre szeretnék is megvalósítani. A hely adott, több olyan helyiség is van az udvarban, ahol a foglalkozásokat – kézművesség, kosárfonás, fafaragás – lehet kényelmes körülmények között tartani. A szállások kialakítása hamarosan elkezdődik, ottjártunkkor is folyt a munka.

Huy István mindenben számíthat a családjára. Felesége akkor is támogatta, amikor járták a vásárokat, városokat a termékeik értékesítésével, és akkor is, amikor úgy döntöttek, megveszik a Terciát. Most is számíthat rá, amikor a gyermekek táboroztatása került napirendre.

– Két gyermekem van, egy lányom, aki hamarosan megszerzi a jogi diplomáját, és egy húszéves fiam, aki a vendéglátásban látja a saját jövőjét. Ő most Baján, egy elit szállodában dolgozik, de szeretne tapasztalatot szerezni a fővárosban, sőt külföldi vendéglátóhelyeken is. Csak ezt követően jön majd haza Bátaszékre. Fiatal még, szüksége van arra, hogy élményeket szerezzen.

A fazekasműhely azért megmarad, hiszen állandó vásárlói körük van, még a szomszédos országokból is. – A kerámia az örök szerelem, de önmagában csak ez már kevés. Szeretném átadni a tapasztalatomat a gyerekeknek. Legutóbb pár héttel ezelőtt itt Bátaszéken hívtak meg egy kézműves foglalkozásra, ahol a segítségemmel kipróbálhatták a fiatalok a korongozást. Úgy láttam, nagyon élvezték – mesélte. Hozzátette, a Bátaszéki Bornapok idején közös kiállítás nyílik Cs. Vasváry Ibolya őcsényi festővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában