zenei élet

2018.01.19. 17:30

Mindhárom zenekarnak egyedi stílusa és mondanivalója van

A paksi zenészek korántsem alszanak téli álmot: pezseg a zenei élet. A Gébert-Ulbert Project új lemezzel, a PistiEst új videoklippel jelentkezett, a Hungarokarma külföldi koncerten mutatkozott be és a Pirkadat új lemeze is friss még.

Vida Tünde, fotó: TN

Paks Elkészült és amerikai „turnéra” indult a Gébert-Ulbert Project Healing Hands című lemeze. A cél persze az – mint a Paks-Gyapán élő Ulbert Ferenc mondta –, hogy az együttes felkéréseket kapjon Amerikában. Az esély megvan rá, hiszen a smoothjazz.com vállalta a korong gondozását, bemutatását akárcsak az előző, Happy pills című album esetében.

Műfaji kavalkád, zenei utazás, libabőr, örömkönnyek, flow érzés – így jellemezte Ulbert Ferenc a lemezt, amelynek stúdiómunkáit, felvételét, keverését is maguk végezték. – Ez az első olyan lemezünk, ami majdnem teljesen instrumentális. A hétből egy bónusz track van, amelyiken Szász Ági énekel – mondta a zenekar frontembere. Igaz, régebb óta játszanak instrumentális zenét, mint arról a közönség tud, de éppen Ulbert Ferenc volt az, aki úgy gondolta, ezzel nem lépnek a közönség elé, mert leszűkíti a koncertre látogatók és felkérések számát. A tapasztalat viszont ezt megcáfolta, a kizárólag hangszeres számok ugyanolyan kedveltek, mint a többi. Ugyan elsősorban nem itthon, mert ennek a műfajnak nem igazán Magyarországon van piaca, hanem a tengerentúlon, amit igazol a korábbi album letöltési statisztikája is.

A zenekar frontembere azt mondta, hogy a kiadó által gondozott lemezek fele viszont instrumentális. A smoothjazz.com öt hónapos kampányt épít az Gébert-Ulbert Project Healing Hands című albumára. Ennek során interjúk, cikkek jelennek meg, eljuttatják a lemezt az amerikai – majd európai – rádiókhoz, szerepeltetik az együttest a zenekari portfóliójukban és fesztiválokra ajánlják ki. Annak ellenére, hogy a piac és a cél Amerika, a hazai közönségnek is lesz alkalma élőben is megismerni az új lemezt. A bemutatókon­certet Budapesten, a Teslában tartják február 23-án. Ahogy Ulbert Ferenc mondta, e zenei utazás során több énekes előadó közreműködésével repítenek majd minden résztvevőt egy fúziós-instrumentális világba.

Egy amatőr, helyi bandához képest igazán sűrű 2017-es esztendőt zárt a PistiEst, de 2018 is programdúsnak ígérkezik a zenekar számára – derül ki az alapító, Gyulai István összefoglalójából. Megjelent az együttes második videoklipje a Képzelt koncert című dalhoz. Ez a felvétel is a 2017-ben megjelent Útkereső című korongon található. Stílszerűen a PistiEst zenekar koncertjeinek képi anyagát sűrítették bele a háromperces, pörgősre vágott klipbe.

A felvételek többek között a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott lemezbemutatókon, a Város Napján, a 25. Gastroblues Fesztiválon, annak lemezbemutatóján, a Paksi Strandon rendezett Pool Festival elnevezésű rendezvényen készültek. Szerepelnek felvételek a Budai Várban, a Balatonboglári művelődési házban, a kalocsai érsekkertben tartott koncertekről is, így a videoklip valójában ízelítőt is ad a zenekar múlt évéről. A videó – akárcsak a Gébert-Ulbert Project új lemeze – saját munka, a frontember, Gyulai István vágta, szerkesztette Tóth Norberttel. A PistiEst zenekar második videoklipjén Gyulai István mellett Nagy Géza, Feil Gábor, Feil Dóra, Berki Richárd, Csapó András és Horváth Balázs zenél.

A PistiEst várhatóan májusban még egy dalához megjelentet majd egy videót, júniusban Németországba, Tuttlingen-be utaznak és adnak koncertet a Magyar Hagyományőrző Napon. Gyulai István azt mondta, két-három új szerzeményük próbájába is belekezdenek. – Ha időnk engedi, rögzítjük is azokat – fogalmazott.

Ha könyv lenne, mondhatnánk, hogy alig száradt meg a festék a Pirkadat zenekar lemezén, amit a múlt év utolsó negyedében mutatott be az együttes, amelynek neve új, de tagjai nem ismeretlenek a közönség előtt. Bese Dóra és Kováts Gergely 2011-ben alapította a zenekart, ami korábban Bese Dóra és barátai, majd BeseBabák néven működött. A kezdeti akusztikus formáció időközben elektromos hangszerekkel is kibővült, aminek köszönhetően a zenei palettájuk is kiszélesedett.

A Vászon és húr című korongjukra tizenkét dalt válogattak a már kész produkcióikból, kettő angol, a többi pedig magyar nyelvű. A stúdiómunkálatok az érdi Nortyx Hangstúdióban zajlottak 2017 januárja és áprilisa között. A lemezborító Bese Dóra alkotása, három számhoz videoklipet is készítettek. A Pirkadat múlt évi emlékei, eredményei közül kiemelkedik, hogy ők adták a jubileumi 25. Gastroblues Fesztivál nyitókoncertjét a Gastroblues Klubban.

Dalaikban mutatják be érzéseiket az együttes tagjai

Első nagylemezével vendégeskedett a Hungarokarma Erdélyben. Kézdivásárhelyen, a Rockkarácsony nevet viselő fesztiválon régebbi dalai közé fűzve mutatta be új, Betonszív címet viselő nagylemezét a rockbanda. A koncerten pedig egy direkt erre az alkalomra írt ballada, az Egy érzés is elhangzott. A kétnapos, erdélyi és anyaországi zenekarok részvételével zajló rendezvény nyolcadik volt a sorban. A szervezők minden fellépőtől azt kérték, hogy egy új szerzeménnyel is ajándékozzák meg a közönséget.

Herman Gábor, a Hungarokarma énekese azt mondta, a zenekar fontosnak tartja, hogy élő előadásban, határon túli, magyar ajkú közönség is megismerhesse a dalaikat, azt az életérzést, amit kifejeznek, ezért nagyon örültek a felkérésnek. Kiemelte, hogy új, lassú, érzelmes dalukon kiváltképp sokat dolgoztak, hiszen néhány hónap alatt kellett teljesen összeállnia, s igen nagy kihívás volt, hogy a jól megszokott módon, itthoni koncertközönség előtt nem „járathatták be” a nótát.

 

 

A borítóképen a Gébert-Ulbert Project: Takács Bálint dob, Ulbert Ferenc gitár, Eged Márton basszusgitár és Gébert Attila zongora 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában