Múzeumok Őszi Fesztiválja

2018.10.15. 13:00

Múltunk emlékei várták a felfedezőket

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében két intézmény is kirándulásra invitálta az érdeklődőket a múlt hét végén. Pénteken Szekszárdon Templomtúra várta a közönséget, Bonyhádon pedig a Perczelek nyomába eredt a csapat.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A megyeszékhelyen a Wosinsky Mór Múzeum szervezésében zajlott a felfedező út. A résztvevők Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus vezetésével a Vármegyeháza előtti térről indultak először a szemközt található belvárosi templomba. Közép-Európa legnagyobb egyhajós, római katolikus temploma 1802 és 1806 között épült késő barokk stílusban. A következő állomás a Kálvin téri református templom volt. Az 1785-ben felépült templom 1825-ben teljesen leégett, de 1885-ben újjáépítették, ekkor nyerte el mai alakját. A Remete kápolna 1751 és 1758 között épült barokk stílusban, máig kedvelt búcsújáró hely lett.

Bonyhádon Szőts Zoltán, a Völgységi Múzeum igazgatója kalauzolta a jelenlévőket. A mintegy két és fél kilométeres sétán a Perczel család épített öröksége tárult fel. Elsőként a csapat megtekintette a Perczel-kertben található épületet, mely a zománcgyárat alapító Perczel Béla kúriájaként szolgált. Ezután következett Perczel Mór honvédtábornok 1780 körül épült szülőháza. A kirándulók kisvártatva a Perczel utcán haladtak végig és elérkeztek a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumig. Ezután jutottak el a Nunkovits család 1780 körül épült emeletes, klasszicizáló, késő barokk, nemesi udvarházához, azaz a jelenlegi Völgységi Múzeum épületéhez.

A végállomás a Kálvária-dombon volt, ahol Perczel Mór sírja is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában