muzsikus

2018.01.16. 11:30

Muzsikálhat a szívószál, a PET-palack és a fakanál

A bonyhádi muzsikusnak, Kovács Gábornak évente mintegy 150 szólófellépése van, és zenekarokkal is koncertezik. Híres a maga készítette hangszerekről, egyszer a Fábry Show-ban is bemutatta ez irányú tudását.

Wessely Gábor, szerző felvétele

A környezetünkben lévő tárgyak többsége könnyen hangszerré alakítható. Szívószálból furulya, PET-palackból köcsögduda, sörösdobozból rumbatök, egy nagyobb fakanálból akár gitár is készíthető. Ezt mutatta be az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak a bonyhádi muzsikus, Kovács Gábor a tolnai Mag-Házban.

Sokfelé ismerik már a komoly és komolytalan zeneszerszámait, határon innen és túl, egy alkalommal a Fábry Show-ban is szerepelt. Képzett, hivatásos zenész – vagy ahogy ő nevezi magát: muzsikus – Kovács Gábor, a legkedveltebb hangszere a furulya, a gitár és a klarinét. De amikor a közönség előtt felhúroz egy fakanalat, s a hangerejét megsokszorozza egy konzervesdobozzal, az az igazi, maradandó élmény.

Szülei Kétyen voltak tanítók. Sok gyerek járt hozzájuk, együtt kalandozott a nagyobbakkal a falu határában; már ötévesen elleste tőlük a bürök- és fűzfasíp-faragás tudományát. Aztán sokáig szunnyadni hagyta ezen ismereteit. Elmúlt már negyvenéves, amikor egy olyan családnál vendégeskedett, ahol zene iránt érdeklődő kisgyermek volt, akinek szívószálból készített egy furulyát. S attól kezdve nem volt megállás. A barackmagtól, a biciklipumpán át, az őzgerinc-sütőformáig mindenből zeneszerszámot eszkábált. Azt mondja: aki nyitott szemmel jár, az bármiben észreveheti a hangszert.

Évente mintegy 150 szólófellépése van – a klasszikus zenei, népzenei koncerttől a készítsünk együtt hangszert típusúig –, és zenekarokkal is járja a megyét, az országot, a határon túli magyarlakta területeket. A szekszárdi Holló együttesnek 17 évig volt a tagja, 2000-ben igazolt át a bonyhádi és medinai muzsikusok alkotta Bartina zenekarhoz, és 2013-ban hozta létre a hattagú Kárikittyom AntiCeleb ORchestra elnevezésű formációt, mellyel már Brazíliában is járt.

Kovács Gábor 57 évesen is nagy lendülettel dolgozik. Tele van a naptára szóló, bartinás és kárikittyomos fellépésekkel. Ez utóbbi együttessel megyei körúton mutatkozik be január és február során, 15 települést érintve.

Ötszáz hangszer

Amellett, hogy muzsikus, nagy hangszergyűjtő is Kovács Gábor. Gyűjteménye mintegy ötszáz darabból áll, van köztük néhány saját készítésű, de a legtöbbet a hazai és külföldi útjai során vásárolta. Rajong a helyi specialitásokért, öt kontinensről vannak furcsánál furcsább zeneszerszámai. A távol-keleti szájorgonától a koreai kotón át a szíriai nádsípig számos érdekesség található meg nála, melyeket hangszerkiállításokon is szívesen bemutat. Jelenleg Barcson van egy ilyen tárlata, de volt már Tolna megyei helyszíneken, Győrben és Budapesten is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában