Jubileum

2017.11.19. 11:30

Negyvenöt évét ünnepelte a dombóvári Kapos Kórus

Negyvenöt éve alakult Dombóvár meghatározó énekkara, a Kapos Kórus. Tevékenységüket hazai és nemzetközi fellépések, díjak és minősítések fémjelzik.

Hanol Erzsébet

Jubileumi hangversennyel ünnepelte fennállása 45. évfordulóját a dombóvári Kapos Kórus. Az ünnepi eseményen a korábbi karnagyok Kovács Ildikó és Kertész Attila is segítették a múltidézést.

A Kapos Kórus 1972 őszén alakult Kovács Ildikó vezetésével, dombóvári fiatalokból és diákokból. Az akkor még csupán néhány tagból álló énekkar a Kapos Táncegyüttest kísérte, majd önállóvá váltak, és a taglétszám is folyamatosan nőtt. A hetvenes évek végétől a városi és környékbeli fellépések mellett a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorában is több alkalommal lehetett hallani őket. Az 1977-es „Ki mit tud?” versenyen is kitűnően szerepeltek, a megyei döntőben a kórusművek kategóriában arany fokozatot értek el. Az énekkar első rádiófelvétele 1978-ban készült Szekszárdon, amelyen Gastoldi Vígan szép az élet című kórusművét adták elő. 

A karmesteri pálcát 1987-től Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy vette át, és hét éven keresztül, 1994-ig dirigálta a kórust, amely a nyolcvanas, kilencvenes években többször „Aranykoszorú”, illetve „Aranykoszorú diplomával” minősítést érdemelt. Emellett külföldi utak is bizonyították, hogy a színvonalas kórusmuzsikára, a magyar kórusok megismerésére határainkon túl is van igény. Ezekben az években lépett fel a kórus Erdélyben, Olaszországban, Belgiumban és Németországban. Kertész Attila 2001-től a Mecsek Kórus karnagyaként fontos szerepet vállalt a két énekkar együttműködésében. A kórusok közös koncerteket adtak Dombóváron és Pécsen egyaránt. Sőt, az idén hatvanéves Mecsek Kórus jubileumi hangversenyén a dombóvári énekkar volt az egyik közreműködő, majd a Kapos Kórus ünnepén a pécsiek voltak jelen.

Megyei, városi kitüntetést is kaptak

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2004 szeptemberében a több mint harminc éves kulturális munka elismeréseként a „Tolna Megyéért” kitüntetést adományozta a Kapos Kórusnak.

Az énekkar minden évben tavaszi és karácsonyi hangversenyt ad Dombóváron, illetve komoly szerepet vállalt a nyolcvanas évek közepétől a németországi Kernen és a város kapcsolatának elmélyítésében és a testvérvárosi viszony kialakításában. A képviselőtestület 2013-ban „Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye” kitüntetésben részesítette az énekkart.

A jelenlegi karnagy, Markovics Gábor 1994 nyarától vezeti az énekegyüttest, amely a kitartó munka eredményeként 1995-ben Pápán „Fesztiválkórus”, 2000-ben Dombóváron „Hangversenykórus” minősítést szerzett. Repertoárjukban egyházi művek, illetve magyar zeneszerzők, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Karai József, Kocsár Miklós, Orbán György, Tillai Aurél művei egyaránt megtalálhatóak. Könnyűzenei feldolgozásokkal a kilencvenes évek közepétől színesítik fellépéseiket.

2004-ben a Felvidékén adtak több helyszínen koncertet, majd 2005 januárjában a Kapos Kórus képviselte Tolna megyét a „Megyék bemutatkoznak” című rendezvénysorozaton, amelynek a Nemzeti Színház adott otthont. Ez év nyarán a dombóvári minősítő hangversenyen „Hangversenykórus” minősítését ismételte meg az énekkar, majd csehországi Olomoucban először mérették meg magukat nemzetközi porondon, és előadásukkal „Ezüst Diplomát” érdemeltek ki. 2007-ben Erdély, 2008-ban a testvérváros Kernen volt az úti cél. 2010 májusában újra Dombóváron rendezték a Tolna megyei kórusok minősítő hangversenyét, amelyen a Kapos Kórus „Kiemelt Hangversenykórus” minősítést szerzett. Idén júniusban a Keszthelyi Dalünnepen volt lehetőségük a minősítés megújításra, és az énekkar „Gálakórus” címet kapott a zsűritől.

Együtt ünnepelt a két jubiláló kórus

A hatvanéves Mecsek Kórus és a negyvenöt éves Kapos Kórus idén októberben együtt ünnepelte a két énekkar jubileumát Pécsen, a Kodály Központban. Az ünnepi hangversenyen a Pannon Filharmonikus Zenekarral együtt adták elő a Kodály Zoltán nagyszabású művét, a Missa Brevist. A sikeres fellépést követően a produkció meghívást kapott ez év december 10-re Zágrábba, ahol Kodály Zoltán csodálatos műve ismét elhangzik a kórusok és a zenekar előadásában.

 

Címkék#dombóvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában