Kalap- és Sipkamúzeum

2018.08.17. 14:00

Öt földrész rengeteg fejfedője szerepel az érdekes tárlaton

Helytörténeti gyűjtemény sok kistelepülésen van. Ám Nagydorog ennél izgalmasabb turistacsalogató látványossággal is rendelkezik: a Kalap- és Sipkamúzeummal.

Wessely Gábor

Az egykori plébános, Stockinger Artúr (1926–1994) gyűjtötte össze a Kalap- és Sipkamúzeum anyagát. Nem tudományos megfontolás vezérelte, hanem az érdekességekre koncentrált. Az örökösök szeretnék ezt egyben tartani és helyben tartani. Riedel Miklós, aki öccsével, Lóránttal gyakorolja a tulajdonosi jogokat, azt hangsúlyozza, hogy egy ilyen kistelepülésre viszonylag sok turistát vonzhat a ritkaságszámba menő gyűjtemény. Egy sima helytörténeti tárlatért kevesen keresnék fel a községet.

Ők Budapesten élnek, de nem foglalkoznak olyan gondolattal, hogy elvigyék Nagydorogról a kollekciót. A kiállítás 1995 óta látogatható. Alapvetően néprajzi anyag, de nem érdektelen a katonai része sem. Szakemberek, köztük a hadtörténeti múzeum munkatársai segítették a feldolgozást. Jó a kapcsolatuk az önkormányzattal. Egyelőre eladásról, elajándékozásról nem tárgyalnak. Nehéz is lenne meghatározni az árát ennek, hiszen egy gyűjtemény értéke mindig több annál, mint amennyit az azt alkotó tárgyak érnek. Az eszmei érték pedig megfoghatatlan valami.

A múzeum a főutcán, a könyvtár mellett található, az érkező látogatókat a könyvtáros, Végh Alex kalauzolja. Elmondja, hogy a néhai plébános sokat utazott, és mindenhonnan kalapokkal, sapkákkal tért haza. Öt kontinens mintegy 160 jellegzetes fejfedője tekinthető meg a kiállításon, köztük különböző hadseregek sapkái, sisakjai. Van kipa, tübetejka, cowboy-kalap, indián fejdísz, sombrero és egy olyan kínai női kalap is, mely összehajtható, és legyezőként is használható. Kiegészíti a kollekciót néhány teljes öltözet: csikós, kocsis, kuruc, indián. A látogatószám egyelőre évi ötszáz közül mozog, de a tendencia emelkedő, egyre többen fedezik fel a nagydorogi Kalap- és Sipkamúzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában