Kiemelték a tubás teljesítményét

2018.04.27. 14:00

Ötödször került a legjobbak közé a paksi együttes

Kiemelt arany minősítést kapott a paksi Roger Schilling Fúvószenekar a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, azaz a Landesrat által szervezett minősítő versenyen.

Vida Tünde

A szervezet évente rendez országos fesztivált a hazai német kultúrcsoportok számára rotációs rendszerben, idén a zenekarok voltak soron. A Szekszárdon megtartott dél-dunántúli elődöntőre a régióból nyolc együttes nevezett. Azok, akik kiemelt arany minősítést érdemelnek ki, lehetőséget kapnak arra, hogy az országos gálán színpadra lépjenek. Ebből az elődöntőből egyetlen Tolna megyeiként nyerte el a lehetőséget a paksi Roger Schilling, amely ezúttal hazai pályán mutatkozhat be.

A VIII. Fúvószenekarok Országos Fesztiváljának döntőjét ugyanis Pakson rendezik november 11-én. Fricz József, a zenekar vezetője elmondta, egy éven át készültek a mostani megméretésre, mert nagyon fontos számukra, hogy tartani tudják a színvonalat.

Fricz József szerint ez egyre nehezebb, zenekara ennek ellenére már ötödjére érdemelte ki a legjobbaknak járó elismerést. A zenekarvezető azt is elmondta, hogy hosszú évek munkája kezdi most meghozni a gyümölcsét, igen népes az együttes, ráadásul sok a fiatal. Alakuláskor körülbelül tucatnyian voltak. Ennyi a minimum, amivel a sváb zene megszólaltatható. A mostani minősítőn viszont harmincegyen vettek részt.

A paksi Roger Schilling Fúvószenekart egyébként a következő hetekben többször is hallhatja a hazai közönség: május 1-én, az atomerőmű majálisán és május 19-én, a város napján lépnek fel Pakson, Pünkösdkor pedig Szekszárdon kísérik a németkéri tánccsoportot.

Kiemelték a tubás teljesítményét

A Landesrat Szekszárdon tartott minősítőjén négy művet adtak elő a bemutatón, egy nagymányoki szerző, Josef Mestyán Rosen Marsch című darabját, Farkas Antaltól egy polkát Am Ziel Gallop címmel, Fódi Jánostól a Schön Walzert, ami kötelező elem volt, valamint H. Cosmar-W.Löffler: Der Herr Tubist Polka című szerzeményét, amelyben a tuba szólót Tóth Marcell játszotta, akit a zsűri külön kiemelt. Az előadáson két darabot Tóth János, kettőt Fricz József vezényelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában