küldetésük: a hagyományok őrzése

2018.09.03. 14:00

Pakson lép színpadra az ausztrál amatőr társulat

Különleges művészeti csoport vendégeskedik rövidesen Pakson: Ausztrália egyetlen magyar színi társulata Kárpát-medencei vendégszereplésének egyik állomása lesz a város szeptember 13-án. Tartalmas és igen szoros programjukban az Örökségünk mozgalomnak köszönhetően szerepel Paks. A magyar nyelv és kultúra ápolása terén elévülhetetlen érdemeket szerzett társulat útjáról film is készül.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött fotó

Tamási Áron Hullámzó vőlegény című három felvonásos darabját mutatja be szeptember 13-án, Pakson a Brisbane-i Magyar Színtársulat, amelyet a magyarság megőrzése érdekében az ottani református gyülekezet lelkipásztora, az Erdélyből származó Kovács Lőrinc hívott életre 2007-ben.

Az Ausztráliában máig egyetlen amatőr magyar színjátszó csoport a maga natúr, népies és klasszikus komédiáival évek óta nagy szolgálatot tesz a magyar nyelv és kultúra ápolásáért. Elsősorban segít az emigrációban élő idősebb és fiatalabb generációnak az élő nyelv, a szép magyar kifejezések megőrzésében. Másodsorban a színdarabok előadása által megismerkednek a magyarság hagyományaival, népviseleteivel, a különböző vidékek mai és régebbi szokásaival és ami a legfontosabb, mindezt átadják a jövő újabb nemzedéke számára – foglalta össze Sipos Ika, a társulat vezetője, egyben a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetségének, valamint az Ausztráliai Magyar Szövetségének elnöke. A Brisbane-i Magyar Színtársulat legújabb álmáról, nagy tervéről, miszerint az amatőr színészek közösségépítő sikereiket és a magyar kultúra terjesztésének eredményeit megosztják a Kárpát-medencében élő magyar testvéreikkel is, dokumentumfilm készül. A film szerkesztője, operatőre és egyben rendezője Vladucz Zoltán, aki annak a videoklipnek az operatőre volt, amely az Örökségünk mozgalom pályázatán a legnívósabb munkáért járó díjat kapta. Az, hogy a társulat Délvidéket, Felvidéket, Erdélyt és Magyarországot érintő turnéja során Paksra is ellátogat, szintén az Örökségünknek köszönhető, mondta el lapunknak Sipos Ika, aki a mozgalom ausztráliai nagykövete, tavaly pedig zsűritagként is bekapcsolódott a munkába. Mint kifejtette, az emigrációban a nyelv megtartása nagyon nehéz. – Nemcsak az új fogalmak kívánnak új szavakat, hanem az idegen nyelv teljes mértékben belopakodik a nyelvünkbe – fogalmazott. A szép magyar kifejezések magunkba szívása, mint levegő szükséges számunkra és gyerekeink számára – húzta alá.

Azt is elmondta, hogy szeptember 9-e és 23-a között olyan településeken fordulnak majd meg, amelyekhez a tagok kötődnek, így mennek Hertelendifalvától Rimaszombaton át Farkaslakáig, a darab írójának szülőfalujáig. Paks az Örökségünknek köszönhető kapcsolat okán, Ika javaslatára került a programnaptárba.

– Filmünk szereplői mindannyiunk számára példát mutatnak, hiszen igazán szívhez szóló, jelképes értelme és különleges értéke van annak, hogy a világ legtávolabb élő magyar közössége hazaviszi Székelyföldre és magyarul előadja Tamási Áron mulatságos, népi-filozofikus játékát. A dokumentumfilm nyomon követi az előadásokat, a közönséggel való találkozásokat, azt a kemény szellemi és fizikai munkát, amelyet a civil foglalkozásúakból álló színjátszó csoport évek óta szívvel-lélekkel végez, hogy távol az óhazától a következő generációknak is megőrizzék az anyanyelvüket, a hagyományaikat, a magyar irodalom és színjátszás legkiválóbb műveit – fogalmazott Vladucz Zoltán, aki Brisbane-től Farkaslakáig kíséri a „színészeket”. A Brisbane-i Magyar Színtársulat amatőr színészei az anyaországtól távol élő valamennyi honfitársuknak példaképei lehetnek, hogyan lehet a világ túlsó oldalán is magyarnak maradni – mondta a filmes szakember, akinek reményei szerint a színjátszókról szóló dokumentumfilm a magyarság megőrzésének hű lenyomata lesz.

A társulat szeptember 13-án 19 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban lép színpadra. Paksi vendégszereplésüket a kulturális központ segíti. Tell Edit igazgató azt mondta, a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai szívesen fogadnak Magyarország határain túlról érkező magyar vendégeket, különösen akkor, ha színházi előadásról, vendégszereplésről van szó. Tamási Áron színdarabja rendhagyó vállalkozás a Csengey színpadán, méltó kezdete a 2018/2019-es színházi évadnak. A munkaközösség egy emberként áll az ügy mellé: vállalja a színpadi eszközök, kellékek beszerzését, a színházi előadás jegyeinek árusítását. A szeretetvendégség sem maradhat el: az amatőr színészek vendéglátását is szívügynek érzik az otthont adó intézmény dolgozói.

Szabó Péter polgármester hasonló örömmel fogadta a Brisbane-i Magyar Színtársulat érkezésének hírét. Polgármesteri keretéből finanszírozza a szeretetvendégség költségeit, fogadja, köszönti a város nevében a vendégeket. Mint mondta, megtisztelő, hogy Paksra is ellátogatnak a diaszpórában élő, magyarságukat, nyelvüket őrző magyar amatőr színészek.

 

Már sok sikeres előadást jegyez az amatőr társulat

A társulat a magyar kultúra kincseinek bemutatásával már korábban is ért el sikereket. Először egy igazi klasszikus darabbal, Móricz Zsigmond első színművével, a Sári bíró három felvonásos vígjátékával álltak színpadra Ausztrália-szerte. A második bemutató Gárdonyi Géza három felvonásosa, az Annuska című komédia volt, a harmadik Tamási Áron Csalóka szivárvány című filozofikus színpadi műve, amellyel az 1920-as trianoni békeszerződés miatt identitásukat vesztett, tragédiába forduló magyar életek sokaságára emlékeztek. Negyedikként Szigligeti Ede Liliomfiját mutatták be, majd Tamási Áron Hullámzó vőlegényét, amely 2017-ben, Sydneyben az Ausztráliai Magyar Találkozón a társulat sikerdarabja volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában