Balogh Jenő

2017.11.23. 17:30

A Sri Lanka-i pap adománygyűjtését támogatja a festő

A jótékony célú felajánlásairól ismert szekszárdi festőművész, Balogh Jenő most egy Sri Lankán építendő katolikus templom javára gyűjt. Az utóbbi időben nagyméretű, vallásos témájú képeket készít.

Wessely Gábor

Miközben a világot a békétlenség, a háborúskodás jellemzi, s nem egy helyen keresztényüldözés folyik, vannak emberek, akik a béke megteremtéséért dolgoznak, jótékonykodnak, és terjesztik a keresztény hitet. Ezek közé tartozik Balogh Jenő szekszárdi autodidakta festőművész is, akinek kezdeményezésére, Kalkuttai Teréz anya halálának napja – szeptember 5-e –, a jótékonyság világnapjává vált. Először (2011) a magyar parlament, majd az ENSZ Közgyűlés (2012) is elfogadta, hogy az önzetlen, áldozatkész apácára emlékezve, követve példáját, e napon, minél többen, minél többet segítsenek az elesetteken.

Nem esik nehezére Balogh Jenőnek az adakozás. Festményeit többször ajánlotta már fel jótékony célra. Most is egy ilyen kezdeményezés résztvevője. Egy magyar szerzetes Sri Lankán készül katolikus templomot építeni, s abban segít, adománygyűjtéssel, és a kiállításokon eladott képeinek árát átutalva.

Mintegy száz hazai és külföldi, egyéni és csoportos tárlaton találkozhatott már a közönség Balogh Jenő alkotásaival. Néhány képe egészen távoli helyekre is eljutott: Görögországba, Chilébe és Brazíliába. De a kedvenc helye India, ahol már két kiállítása is volt. Az azokról szóló híradásokat a nagy lélekszámú országban annyian olvasták, mint Magyarország teljes lakossága. Külföldön már több elismerésben részesült, mint idehaza.

Ezek az utak nagy hatással voltak Balogh Jenő művészetére. Látta a mérhetetlen gazdagságot, a mérhetetlen szegénységet és a szeretet jutalmát, a hálát, a Teréz anya kultuszt. Ezen élményei alapján született a lepusztult világot ábrázoló, Mentsük meg Földünket! sorozata. Aztán arra jutott, hogy nem is a Földdel van baj, hanem az emberrel. Azt kéne megmenteni. De nem a szegényeket, hanem a gazdagokat. Mert a lelketlen pénzvadászatban a lelkük elsivatagosodott. Szeretetre nevelgetve talán megmenthetők. 

Így aztán egy nagyot fordulva, a holdbélinek tetsző földi tájak után, vallásos témájú képeket kezdett festeni Balogh Jenő. Nem is kicsiket. A Háromkirályok hódolása már kész, közel öt négyzetméter, s hamarosan nekiáll az Angyali üdvözletnek és a Golgotának.

Azt mondja, az igáslovak közé tartozik

Általában novembertől áprilisig fest. Nyugdíjas, de nem ér rá, mert háza, kertje, hétvégi háza és hobbikertje is van, gyümölcsfákkal, díszfákkal, sok munkát és sok örömet adva. Azt mondja: a nyár a természeté, a tél a művészeté.

Tulajdonképpen egy szép kert is alkotás. Dolgozni kell érte, szívvel, lélekkel, hozzáértéssel. A jó képnél is ugyanez a helyzet. Elengedhetetlen az ihlet, de kötelező a meló, az igahúzás is. A szekszárdi festő így szemlélteti a saját, önként vállalt élethelyzetét:

– Van a cirkuszi ló, és van az igásló. A cirkuszi ló kapja a tapsot, a kockacukrot, a dicséretet, az igásló meg a sovány abrakot, a szidalmat, a verést. De az igáslovak viszik előre a világot! Én ezek közé tartozom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában