emléknap

2018.05.07. 20:00

Színes programcsokorral emlékeztek Lázár Ervinre

Tizenkettedik alkalommal emlékeztek mesével Lázár Ervinre Pálfán születésének évfordulóján. A hagyományos program ezúttal beágyazódott egy a falvak értékeire épülő, identitás erősítését célzó projektbe, amelynek az irodalmi mellett képzőművészeti és zenei ága is van.

Vida Tünde

Mesével, mesék ihlette rajzokkal idézték fel Lázár Ervin alakját Pálfán, az író születésének 82. évfordulóján. Helyből és a környékből érkeztek gyermekelőadók idén is a Lázár Ervin emléknapra, amely sok hagyományos elem mellett újakat is felvonultatott. A Szülőföldünk Nagyjai Emlékbizottság tizenkettedik alkalommal hirdette meg a mesemondó- és rajzversenyét. Utóbbiból kiállítás nyílt a helybeli kultúrházban. Itt kizárólag Lázár Ervin művei ihlette rajzokat vártak, érkezett is ezekből száz darab. A mesemondó délelőttöt a tapasztalatok birtokában megújították, már nemcsak Lázár Ervin művekkel lehetett jelentkezni, illetve a zsűri nem osztott sem helyezéseket, sem minősítéseket, mondta el Németh Jolán elnök. Bodor Éva és Gutai István szóbeli értékelést adott az egyéni és csoportos előadások után. Újdonság az is, hogy beolvadt a program egy nyolc település részvételével zajló értékmentő programba, amelyhez koordinátora, a Tolna Megyei Önkormányzat 60 millió forintos európai uniós támogatást nyert el.

A program három alappillére az irodalom, a képzőművészet, illetve a népzene, ötletgazdája pedig Vén Attila polgármester, népzenész Medináról, akit igen régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy – még ha a kifejezés nem is a legjobb – vissza kell tanítani az irodalmi, népzenei és képzőművészeti hagyományokat. Teszik ezt szándékaik szerint nyolc, Sióhoz közel fekvő Tolna megyei településen, azaz Pálfán, Sárszentlőrincen, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon, Szedresben és Tengelicen három éven át.

E programok sorát nyitotta a Lázár Ervin Emléknap, amelynek délutáni programja már Sárszentlőrincen zajlott Tell Edit, a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója, az irodalmi terület koordinátora szervezésében. A versenyt Süli János miniszter és Demény Károly polgármester nyitotta meg. Ők köszöntötték a Lázár család jelenlévő tagjait is. A hat állomásból álló, Lázár Ervin mesékre épülő vetélkedő legjobbjai az emléknap alkalmából készült tortával gazdagodtak az élményeken túl. A sárszentlőrinci vetélkedőn a A pálfai “Kalandvágyók” csapat érte el az I. helyezést.

Az Alsórácegresen nevelkedett Lázár Ervin mellett Petőfi és Illyés Gyula kapcsolódik a térséghez. Petőfi 1845-ben a Kölesdhez közeli Borjádon írta A négyökrös szekér című versét, Sárszentlőrincen pedig 1831 és 1833 között volt diák. A közigazgatásilag Pálfához tartozó Felsőrácegresen született Illyés. Irodalmi hagyatékuk életben tartását szolgálja majd még több előadás, rendhagyó pedagógusnap, illetve a sárszentlőrinci Manógyár, ami valójában kézműves foglalkozásokat takar. Ezek mind azt szolgálják, hogy irodalmi értékeket csempésszenek vissza a gyerekek hétköznapjaiba.

Ugyanilyen céllal rendezik a zenei és képzőművészeti programokat. Szeretnék elvinni a népzene szeretetét, eljuttatni a népdalok üzeneteit az iskolákba. Ezek bölcsője Medina, koordinátora Vén Attila, míg a képzőművészeti szálak Baranyai Eszter kezében futnak össze. Édesapja, Baranyai László népművelő kultúra- és közösségformáló munkáját szeretnénk feleleveníteni az általa elképzelt alapokat felhasználva, a mai korra igazítva és továbbfejlesztve. Szeretnék Tolna megye képzőművészeti alkotóira és értékeire irányítani a figyelmet.

Foci is volt

A Lázár Ervin rajzpályázatra több mint 100, Lázár Ervin meséi ihlette rajz érkezett. Arany minősítést Simon Petra, Kőhalmi Nikolett, Angyal Hanna, Gulyás Dzsenifer, Farkas Sarolta Éva, Mészáros Ákos Bátor, Kovács Angelika, Kováts Lilla Erika és Kapusi Beáta kapott. A futballkupa győztese a Cecei Általános Iskola csapata lett, gólkirálya Kovács Zoltán (Cece), a legjobb kapus Domak Miklós (Tengelic), legjobb mezőnyjátékos Fung Gergő (Simontornya). A Lázár Ervin mesedélelőttön kéttucatnyi előadást hallgatott meg a közönség, illetve a zsűri, amely ezúttal nem rangsorolta, csak szóban értékelte az előadásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában