Előadás

2017.11.18. 11:30

A Téli este Bátán időutazásra hívja a közönséget

A régi korok falusi emlékét idézték fel a bátai amatőr színészek, amikor színpadra állították a Téli este Bátán című népi színművet. A szereplők heteken keresztül próbáltak esténként a helyi művelődési házban. Azokat az éveket elevenítették meg, amikor télen, esténként, tévénézés helyett tollat fosztottak, együtt énekelgettek, és amatőr színészkedtek az emberek.

Mauthner Ilona

Vastapssal jutalmazták csütörtökön este Bátaszéken, a művelődési házban a bátai Markó József Hagyományőrző Egyesület tagjainak előadását. A 17 fős társulat egy népi színművet adott elő. Az egyesület vezetője, Török Piroska elmondta, a II. világháború után játszódik a bátaiak által előadott történet, melynek szövegét a szereplők elmondásai alapján vetette papírra Török Piroska és Huszárné Lukács Rozália polgármester asszony, aki bátai származású lévén jól ismeri a településen élők történetét. Olyan eseményeket elevenítettek fel, mint amikor az egyik ismert bátai ember elkártyázta a papa Hajó kocsmáját, de színre került Pöcök Panna, a sovány napszámos cselédlány története is. Megidézték az akkori tollfosztások hangulatát, a komakapcsolatokat, a mátkaság heteit. Minden egyes történetet énekekkel fejeztek be a szereplők.

– A legfiatalabb tagunk a tízes évei elején jár, a legidősebb jó pár éve nyugdíjas – mondta Török Piroska. – Mindig nagyon izgulunk az előadások előtt, a bennünk lévő feszültség addig tart, amíg a nézők első nevetését meg nem halljuk. Akkor érezzük, értik a történetet.

Így történt ez csütörtökön este Bátaszéken is, amikor ötödik alkalommal adták elő a népi színművet. A közelmúltban jártak Romániában, a testvértelepülésen, Árkoson is, ahol szintén nagy sikere volt a Bátai estének. A katonadalokat például a közönség velük együtt énekelte. 

Maga az egyesület 2014 decemberében alakult. Markó József, a névadó, bátai volt, gyermektelenül hunyt el, de amíg élt, szívén viselte a helyiek sorsát. Ő alapította azt a színjátszócsoportot is, melyet ma is emlegetnek a faluban, akkor mutatták be a Piros bugyellárist és a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művet. Török Piroska elmondta, gondolkodnak egy másik színmű bemutatásán is, amit szintén ők írnak majd, hiszen a faluban élők történetei állandóan kínálják a témát. A próbákat heti rendszerességgel tartják, egyre több fiatal csatlakozik hozzájuk, így van rá esély, hogy ők is megtanulják a régi nótákat. Amit viszont sajnálnak, hogy kevés a férfi a csapatban, egyelőre hárman vállalnak szerepet, a többiek arra hivatkoznak, hogy szégyenlősek, izgulósak, és estére elfáradnak, nincs kedvük akkor próbákra járni. Pedig a közösségben, a próbák alatt nagyon jó a hangulat, kitűnően tudnak egymáshoz alkalmazkodni a fiatalok, a középkorúak és az idősebb generáció tagjai. A szövegben az a jó, hogy nem kell szóról szóra megtanulni, lehet rögtönözni, vagy ha elfelejtődik egy-egy mondat, lehet mást mondani helyette.

Nemhogy tévé, de még áram sem volt

Aki eljön és megnézi a Téli este Bátán című népi színművet, az egy időutazásra vállalkozik. Visszarepíti a nézőt a legalább hatvan évvel korábbi időkbe, amikor még nemhogy tévé vagy mobiltelefon nem volt, de sok utcában még áram sem. Az egymás közötti beszélgetések nem e-mailben és nem SMS-ben zajlottak. Mégis nyugodt és kiegyensúlyozott életet éltek akkor az emberek. Humorral, bölcsességgel vészelték át a nehézségeket. Akkor is éledtek szerelmek, voltak csalódások, anyagi gondok – ez utóbbiból a legtöbb. Azóta felnőtt több generáció, mégis nosztalgiával gondolnak sokan azokra a nyugodt hatvanas évekre. Valószínűleg ez az oka a sikernek. A bátaiak legközelebb karácsonykor adják elő a népi színművet.

 

Címkék#bátaszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában