Tolna

2018.01.22. 19:19

Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések

Újabb öt alkotó vehette át hétfőn „A Tolna megyei művészetért” plakettet Tolnán, a MAG-Házban.

Steinbach Zsolt, fotó: Makovics Kornél

A három tolnai kötődésű civil szervezet – a Bárka Művészeti Szalon, a Kézjegy Tolnai Tollforgatók Klubja és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Tolnai Csoportja – által 2000-ben alapított díjat immár 95-en kapták meg. Összesen száz plakettet adnak át, így jövőre lesz az utolsó ilyen ünnepség.

A díjátadón az előző évi díjazottak valamelyike ad műsort, idén a szekszárdi Gagliarda Kamarakórus, dr. Szabó Szabolcs vezényletével foglalta keretbe az eseményt. Szintén hagyomány az aktuális Kézjegy antológiából történő felolvasás, idén Dombi László volt az előadó. A három adományozó szervezet vezetője, Lönhárd Ferenc, Wessely Gábor és dr. Saramó Márta idén az alábbi öt alkotónak adta át az ezüstplakettet.

Biszák László festő alkotói és művészetszervezői munkásságáért érdemelte ki az elismerést. Évtizedek óta fest, művészeti vezetője a Bárka szalonnak. Legismertebb munkái a nagyvárosi hangulatot, az elidegenedést, az elhagyatottságot fejezik ki. Eső- és félhomály-specialista. Képeit mintegy száz egyéni és ennél is több csoportos kiállításon láthatta már a közönség. 

Kozák Éva fazekas alkotásaiért, hagyományőrző kézműves tevékenységéért vehette át a díjat. 1980 óta Gerjenben él. Munkái közül a legismertebbek a délnyugat-dunántúli sütőedények, a református úrasztali edények és a török hódoltságkori edények. 1994-ben elnyerte a Népművészet Mestere címet. Ma már a kézművesek alkotásainak zsűrizésében is részt vesz.

A Szekszárdi Gitárkvartett (vezetője Csele Lajos) hazai és határainkon túli magyarlakta területeken való fellépéseiért kapta a kitüntetést. Reneszánsz, klasszikus, könnyű-, komoly-, illetve népzenei feldolgozásokat és saját szerzeményeket játszanak. Szekszárdon minden évben megtartják a Borok és Húrok fesztivált és a Béla téri akusztik koncertet. Eddig három lemezük jelent meg.

Beregnyei Miklós üzemtörténészt a Paksi Hírnök, a Paksi Tükör és a Jámbor Pál Társaság alapításáért ismerték el. A paksi atomerőmű történetét kezdetektől fogva dokumentálja. Nagy szerepe volt az Atomenergetikai Múzeum létrehozásában. Munkásságáért megkapta a paksi Pro Urbe emlékérmet is. Alapító főszerkesztője két paksi lapnak, alapító elnöke a Jámbor Pál Társaságnak.

Kindl Gábor forgatókönyvíró, producer televíziós munkásságáért, az Obsitos című film forgatókönyvéért kapta meg a díjat. Diszkós, filmes, tévés. Főszerkesztője volt a szekszárdi, a bonyhádi tévének, a Pop TV alapítója. Jelenleg a Pixel TV vezetője. Több dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője. Az első szekszárdi nagyjátékfilm, az Obsitos forgatókönyvírója és producere.

Címkék#Tolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában