Örökségünk

2017.11.18. 16:25

A világ minden tájára eljutott a kezdeményezés

Tíz országból negyvenkét mini-dokumentumfilm, valamint hét országból harmincöt klip érkezett az Örökségünk mozgalom utolsóként meghirdetett pályázatára. A díjak – amelyeknek összértéke meghaladja az egymillió forintot – hat országba kerülnek.

Az Örökségünk mozgalom egy, a határon túli magyar középiskolások táborában, Pakson született dallal kezdődött. Gyulai István 2013-ban írta meg az Örökségünk című dalt, 2014-ben megnyerte zenekarával az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált. A dalra készült egy klip, amit paksi újságírók indítottak el „világhódító útra” kérve a világ magyarságát, hogy saját feldolgozással, videoklippel csatlakozzanak. A kezdeményezők támogatóra találtak a Nemzetpolitikai Államtitkárságban, a Paksi Atomerőműben és Paks városában, így jutalom lehetőségével is ösztönzik a magyar közösségeket a magyar nyelv megőrzésére buzdító mozgalomhoz való csatlakozásra. A mozgalom indítása óta esszéíró pályázattól karitatív akcióig sok minden gazdagította az Örökségünk tárházát, amely egy minidokumentumfilm-pályázatot is hirdetett ebben az évben a már hagyományosnak mondható klippályázat mellett.

Tegnap a Magyarság Házában tartott sajtótájékoztatón jelentették be: hogy hat országba kerülnek az Örökségünk díjai a mostani fordulóban. Két kategóriában több mint egymillió forintnyi díjat ítélt oda a zsűri, amelynek tagja volt Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, Sipos Ika, az Ausztráliai Magyarok Szövetsége elnöke, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Kapitány Zsolt, a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke és Szabó Péter, Paks polgármestere. 

Csibi Krisztina a tájékoztató háziasszonyaként elmondta, hogy a Magyarság Háza örömmel működik együtt az Örökségünk mozgalommal, hiszen azonos a cél és a tevékenység. Paks városa képviseletében Bagdy László tanácsnok arról beszélt, hogy a megmaradás záloga a nyelvünk megőrzése, amire a határokon belül is fontos felhívni a figyelmet. Hozzátette, örömteli, hogy Texastól Mórágyig, Kézdivásárhelytől Új-Zélandig elért a magyarokhoz a paksi kezdeményezés.

A klipkészítők sorrendje:

1. Dallas (USA), 2. Arad (Románia), 3. holtversenyben Gyulafirátót (Magyarország) és Vukovár (Horvátország).

A Történetek a ládafiából című kategóriában

1. Kis Emese, Kézdivásárhely (Románia), 2. Megyeri Gábor, Zenta (Szerbia), 3. Kupec Zsolt, Nagyida (Szlovákia).

 

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában