OTP bank Liga

2018.09.08. 10:37

Jövő tavaszra készülhet el a Paksi FC új stadionja

Ahogy az országban sok helyen, úgy a Paksi FC stadionépítésénél is érezhető a szakemberhiány, ennek is tudható be, hogy az előzetesen kitűzött dátumra, s még a mai napig sem sikerült átadni a Fehérvári úti stadiont. E cikkünkben a stadionrekonstrukció eddigi helyzetét, illetve jövőjét próbáltuk összefoglalni.

Berg Sándor

Nem volt valami kellemes a két héttel ezelőtti Puskás Akadémia elleni mérkőzésen azt látni, hogy a laikus szemmel kész B-lelátó kong az ürességtől a Fehérvári úti stadionban (a 3–2-s paksi sikerrel végződött találkozón a főtribünre és a mobillelátóra 600-an jöttek össze). Mint azt Haraszti Zsolttól, a paksi klub ügyvezetőjétől megtudtuk, ez a helyzet nem sokáig marad így, a tervek szerint október 20-án hivatalosan is átadják az 1200 főre „kalibrált” lelátót.

A négy ütemből álló rekonstrukció 2016. április 25-én, két nappal a szezon befejezése után a vízelvezetést és a fűtést megoldandó, a játéktér alácsövezésével és az új gyepszőnyeg lerakásával kezdődött meg. A szép, új pázsit azonban nem sokáig bírta a megpróbáltatásokat. Mint kiderült, beteg gyepet terítettek le, azért nézett ki úgy pár hónappal az átadás után a játéktér, mintha vakondok túrták volna fel. Ezt orvosolva ma már kiváló minőségű fű várja a pályára kifutó játékosokat.

A rekonstrukció az előzetes tervek szerint 15–18 hónapot vett volna igénybe, az átadás első időpontját 2017. szeptember 30-ra tűzték ki. Mint azt Elbert Gábor, a stadionépítés akkori koordinátora elmondta, „az építőiparban tapasztalható áremelések következtében kockázatos lett volna a jelenlegi költségvetéssel belevágni a munkálatokba”, így végül tavaly nyáron bőgtek fel a gépek a Fehérvári úton.

Az építőiparban, amíg a munkaerő drasztikusan lecsökkent, addig az alapanyagok ára ugyanilyen arányban drágult, ezért az előzetesen 1.4 milliárd forintra kalkulált stadion végül kétmilliárdban állt meg, ezt erősítette meg a paksi ügyvezető is. Ebből 600 milliót a város áll, 800 milliót az állami költségvetésből biztosítanak, a maradékot pedig taóból finanszírozzák.

Társasági adókedvezményből épült meg végül a két kapu mögötti lelátó, közülük a vendégszektorral kapcsolatban korábban mi is írtunk. Csertői Aurél együttese addig nem játszhatott otthon, amíg a szektor nem készült el (ezt a címvédő Vidi ellen, a pályaválasztói jog felcserélésével küszöbölték ki). Azonban nem ment minden zökkenőmentesen a B-lelátó építkezése során sem, ugyanis a földmunkák során jelentős számú, eddig ismeretlen nyomvonalon és mélységben található vezetéket találtak, ami szintén nehezítette az építők dolgát.

Amint végeznek a lelátó alatti öltözők, vizesblokkok és büfé kialakításával, a szurkolók előtt is megnyitják a lelátó fölötti szektorokat (ez várhatóan a fent említett október 20-i időpont lesz), s nekiállnak a főtribün bontásának és építésének. Mindez négy hónapos csúszást eredményez, így jövő év elején, várhatóan a tavaszi szezonrajtra lesz „kulcsrakész” az új Fehérvári úti stadion.

Ha elkészül a stadion, Paksnak is lesz egy kis „ékszerdoboza”, ahogy a tegnapi edzőmeccsen egy szurkoló becézte az épülő-szépülő létesítményt. A főtribünként szolgáló A-lelátóra – ahol a VIP-szektor és a sajtómunkatársaknak elkerített rész is helyet kap majd – közel kétezren foglalhatnak majd helyet, a B-lelátóra 1200, a vendégszektorba (C-lelátó) 550, az eredményjelző helyére felhúzott D-lelátóra pedig 815 szurkoló foglalhat majd helyet. Az új komplexumban 3933 négyzetméternyi területet építenek be, illetve 6557 négyzetméternyi felületet burkolnak le, míg a tervezett hasznos alapterület 2266 négyzetméter lesz.

A drukkerek addig sem maradnak foci nélkül, kedvenceik továbbra is hazai pályán fogadhatják ellenfelüket.

A válogatott szünetet kihasználva edzőmeccset játszott a Paksi FC

Felkészülési mérkőzés Kétszer szerzett vezetést, végül döntetlent ért el a Paksi FC a másodosztály negyedik helyén álló Kaposvári Rákóczival szemben tegnap délelőtt a Fehérvári úton. A válogatott szünetben játszott edzőmeccsen több, az NB III.-as csapatban alapembernek számító játékosnak is lehetőséget biztosított Csertői Aurél vezetőedző. A paksiaknál átesett a tűzkeresztségen Remili Mohamed, már ami az első gólját illeti.

A második találatot pedig a mostani gólfelelős Hahn János szerezte, aki a bajnokikról a felkészülési találkozóra is átmentette remek formáját. A megműtött Szabó János a lelátóról nézte társait, a válogatott védőre többhetes kihagyás vár.

Paksi FC–Kaposvári Rákóczi FC (NB II.) 2–2 (1–1).

Paks: Nagy G. – Kővári, Nagy Á., Fejes A., Berdó – Egerszegi, Papp K., Bertus – Haraszti, Hahn, Remili. Cserék: Rácz G. (kapus), Kiliti, Kecskés T., Nagy R., Bartha L., Simon A.

Kaposvár: Bonnyai – Csiszer, Lakatos G., Tratnyek, Fodor M. – Godzsajev, Nagy R., Tömösvári, Kollega – Nagy J., Andorka. Cserék: Pogacsics (kapus), Vachtler, Szabó A., Hadaró, Zsiga, Nagy K., Szakály A., Bíró D., Beliczky. Gólszerzők: Remili (21.), Hahn (56.), illetve Andorka (23), Szakály A. (62).

Az atomvárosiak jövő szombaton (kezdés: 17 óra) a harmadik helyen álló MTK Budapestet látják vendégül az OTP Bank Liga 8. fordulójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában