atlétika

2019.01.15. 20:48

Volt ok az örömre, sikeres éven vannak túl a dombóvári atléták

Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület ismét megrendezte szokásos évzáró-évnyitó ünnepségét. Nyolc első helyezést és kilenc dobogós helyezést szereztek a sportolóik tavaly.

Balázs László

A Dombóvári Közösségi Központban tartott eseményt megtisztelte jelenlétével Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere és Jászberényi Péter, az egyesület tiszteletbeli elnöke is. Ingula Tamás, a klub elnöke röviden értékelte a 2018-as évet, megköszönve a támogatók segítségét. Elmondta, nagy öröm számukra, hogy az idei korosztályos országos bajnokságokon nyolc első helyezést és kilenc dobogós helyezést szereztek atlétáik. Nemcsak a hazai versenyeken, bajnokságokon álltak helyt, hanem a középiskolások diákolimpiáján is remekeltek. A távfutó csoport – vezetője Fazekas Gáspár – heti 5-6 edzéssel készült a megmérettetésekre. Az országos bajnokságokon egyéniben és csapatban jó néhányan értek el dobogós helyezést. Magyar bajnok lett fedett pályán Tamás Zsófia 800 m-en, szabadtéren Esküdt Mihály 1500 m akadályfutásban, ezüstérmes Strijk Barnabás 3000 m-es síkfutásban, bronzérmes Tóth Boldizsár 800 m-es síkfutásban. Öt dobogós helyet szereztek a mezei és váltó csapatok is – tette hozzá Ingula Tamás.

A sprinter-ugró csoport 2018-ban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az utóbbi évek legsikeresebb évét produkálták Tarr Imre edző vezetésével. Az év elején tartott fedett pályás országos bajnokságon Farkas Bence berobbant az élvonalba, 200 m-es síkfutásban magyar bajnok, 400 m-en pedig 2. helyen végzett – közölte az elnök. Mellette Göblyös Csenge 60 m-en 6. helyen végzett, Iberhardt Bence a serdülő korosztályban 60 m-en 3. helyezést ért el. Heti 5-6 edzés a tanév alatt, s ennél több az iskolai szünetekben.

A kemény és kitartó munkának meglett az eredménye a nyár elején tartott szabadtéri ifjúsági ob-n. Tovább javítva egyéni legjobbjukat Farkas 200 m-en országos bajnok, Göblyös 100 m-en bronzérmes lett, Berényi Natália pedig szintén 100 m-en döntősként a 6. helyet érte el. A csoport két érmes versenyzője mindent megtett azért, hogy korosztályuk hazai rendezésű Európa-bajnokságán (junior Eb, Győr) magukra húzhassák a válogatott mezt, s képviselhessék egyesületüket, városukat. Ingula Tamás aláhúzta, büszkék arra, hogy egyesületük 2018-ban is elmondhatja, hogy atlétáik a hazai sikerek mellett a nemzetközi porondon is remekül helytálltak. Tarr Imre tanítványai Göblyös Csenge (100 m síkfutás) és Farkas Bence (200 m síkfutás) ifjúsági válogatottként Európa-bajnoki résztvevő lett. Már csak hab volt a tortán, hogy amire a szakvezetés titkon vágyott, az teljesült. Bence az Eb-n elért helyezésével ifjúsági olimpikonként utazhatott Argentínába az ifjúsági olimpiára. Szenzációs második futásával, korosztálya 36 éve fennálló országos csúcsát megdöntve (21.25 mp), összesítve a kilencedik helyen végzett úgy, hogy hat versenyző egy évvel idősebb volt nála. Bár az atlétika egyéni sportág, nem szabad megfeledkezni a társakról, akik minden nap, minden edzésen ott vannak a világversenyekre készülők mellett, és egy-egy tréfával, mosollyal, beszólással átsegítik a versenyzőt a nehezebb időszakokon.

A kitüntetettek

A „Jövő reménysége” díjjal ismerték el őket: Sarkadi Dorka (2005) 18 verseny. Nyers Ramóna (2006) 17 verseny. Szőke Hédi (2007) 17 verseny. Kovács Zoé (2008) 13 verseny.

A díjazottak: Tamás Zsófia, Esküdt Mihály, Esküdt Luca, Strijk Barnabás, Strijk Johanna, Sipos Zsanett, Sarkadi Dorka, Stieb Kornélia, Gulyás Dominik, Szalay Máté, Tóth Boldizsár, Farkas Bence, Göblyös Csenge, Iberhardt Bence, Berényi Natália, Bíró Dávid, Nyisztor Luca, Nyers Ramóna, Szabotin Réka, Szalay Zóra, Zemán Zóra, Apaczeller Zsolt, Porcsa Tamás, Góvnik Erik, Szőke Hédi.

Legtöbbet fejlődött, legszorgalmasabban járt edzésre: Müller Botond, Tóth Dániel, Horváth Ábel.

Országos bajnok: Farkas Bence (200 m síkfutás). Tamás Zsófia (fedett pálya). Esküdt Mihály (1500 m). Szalay Zóra (1500 m).

U13 mezei lánycsapat 1500 m: Zemán Zóra, Szalay Zóra, Nyisztor Luca.

Újonc mezei lánycsapat 3000 m: Sarkadi Dorka, Stieb Kornélia, Esküdt Luca.

Újonc lány 4x600 m váltó: Sipos Zsanett, Sarkadi Dorka, Stieb Kornélia, Esküdt Luca.

2. helyezett: Farkas Bence (fedett pálya, 400 m). Strijk Barnabás (3000 m). Zemán Zóra (1500 m).

Újonc mezei fiúcsapat 3000 m: Vass Benedek, Gulyás Dominik, Szalay Máté.

3. helyezett: Göblyös Csenge (100 m). Iberhardt Bence (fedett pálya 60 m). Tamás Zsófia (fedett pálya, 1500 m). Tóth Boldizsár (800 m).

U13-as mezei fiúcsapat: Porcsa Tamás, Govnik Erik, Apaczeller Zsolt.

A két előkészítő csoportban nyolcvan diák sportol a klubban

Az utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) által eddig finanszírozott Kölyök Atlétikai Program keretein belül négy iskola alsós gyerekeit fogják össze, mintegy nyolcvan tanulót – jegyezte meg Ingula Tamás. Közülük kerültek át az egyesületbe a legszorgalmasabb, legügyesebb gyerekek, akik a Sport XXI. program tagjai. A közel negyven sportolónak két előkészítő csoportban heti három edzést vezényel Halmainé Horváth Katalin és Beke Zsanett edző. A gyerekek nagy többsége rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon, s közülük az ügyesebbek alkotják a dél-dunántúli régiós versenyeken résztvevő DOVASE-s csapatokat, valamint iskolájuk korosztályos formációit. Ez évente tizenkét-tizenöt versenyt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!