labdarúgás

2020.08.13. 06:50

Karszt József nosztalgiázott a régmúlt meccseiről

Az elmúlt húsz év alatt sok érdekes mérkőzést élt át a Paksi FC-nél Karszt József. A klub technikai vezetőjét a stadion átadása alkalmából megkértük, elevenítse fel ezek közül a legemlékezetesebbeket.

Berg Sándor

Fotó: Kiss Albert

Aki ismeri, tudja: Karszt József élő futball-lexikon. Ki, ha nem ő emlékezne a paksi klub elmúlt ötven évének legemlékezetesebb mérkőzéseire?

„A fontos mérkőzések mindig izzadságszagúak voltak, inkább a szép dolgokra emlékeznék vissza. Szerencsére abból is akadt bőven – kezdte a technikai vezető, aki 2000 óta látja el feladatait a klubnál. – Tizenhárom éves voltam, amikor még Paksi Kinizsi néven a csapat Magyar Kupa-találkozón fogadta a Ferencvárost. Az 1971-es meccsen, ötezer néző előtt a fővárosiak nyertek 7–2-re, s olyan játékosok játszottak a csapatban, mint Albert Flórián, Mucha József, Rákosi Gyula, Branikovits László és Szőke István, nálunk pedig Váczi László, Kiss János, Csoma János és Bányai Lajos lépett pályára, utóbbit a Fradi le is igazolta. Hogy az élet mit tud hozni, közülük Váczi Laci bácsival a mai napig kollégák vagyunk, Mucha Józsival pedig mint MLSZ-ellenőr szoktam rendszeresen dolgozni.”

Paksi SE néven az 1988–1989-es idény Karszt József számára az egyik legemlékezetesebb dátum, amikor aranyérmet szereztek az NB III-ban. A korszak csúcsát azonban vitathatatlanul a 2006-os másodosztályú bajnoki cím jelenti, azóta pedig – a szombaton rajtoló szezon lesz a tizenötödik – megszakítás nélkül szerepelnek az élvonalban.

„Nem lehet kihagyni a felsorolásból az első hazai NB I-es mérkőzést sem, amikor 2006. augusztus 8-án, kettős emberhátrányban sikerült null nullás meccsen pontot szereznünk a későbbi bajnok Debrecen ellen – folytatta az emlékezetes mérkőzések sorát. – A legtöbb nézőt vonzó mérkőzés az Újpest elleni 2008-as bajnoki volt, hatezer ember előtt Tököli Attila és Heffler Tibor góljával 2–0-ra győztük le a lilákat” – adott ízelítőt Karszt József, miért is igaz rá az élő lexikon kifejezés.

Hogy ne csak a mérkőzésekről, de annak körülményeiről is essen szó, a 2010-es, Ferencváros elleni találkozót hozta fel példának.

„Bede Ferenc játékvezetőnek az lett volna a búcsúmérkőzése, de a pálya alkalmatlan volt arra, hogy lejátsszák azt. Két nappal később, még rosszabb talajú gyepen csaptak össze a felek. Igazi küzdős, sárdagasztós mérkőzés kerekedett ki belőle, amit végül Vayer Gábor, Böde Dániel és Montvai Tibor találatával 3–2-re nyertünk” – emlékezett vissza a nem mindennapi körülményekre.

Két kedvenc játékosa miatt két találkozót emelt még ki: 2014-ben Báló Tamás 92. percben lőtt bődületes szabadrúgásgóljával győzték le a Debrecent (2–1), három éve pedig a Ferencvárost múlták felül 3–1-re, a fővárosiaknál Böde Dániellel az élen.

„Húsz éve vagyok tagja a paksi családnak, ez idő alatt százhetvenhét játékossal dolgozhattam együtt. Sok érdekes mérkőzésen ültem a kispadon, megannyi egyéniséggel találkoztam azóta. Szerencsém volt bajnoki ezüstéremnek örülni, vagy éppen 2011-es Ligakupa-döntőben Magasföldi József duplájával és Bartha László góljával 3-0-ra legyőzni a Lokit. Várjuk, hogy a következő évtizedekben is több emlékezetes, mint fontos mérkőzésnek legyen házigazdája az új stadion” – zárta emlékezését a technikai vezető.

Ingyen tekinthetik meg az összes programot a szurkolók

Az augusztus 15-i, Újpest elleni hazai bajnoki mérkőzés nemcsak szezonnyitó lesz, de egyben stadionavató is Pakson! Az atomvárosi klub ezért egy egész napos programsorozatot kínál a szurkolók számára. A kapuk már 14.30 órakor kinyitnak, majd gyerekfoci, aztán pedig Sűrü Tamás freestylefoci-bemutatója színesíti a programot. A 16.30 órakor kezdődő bajnoki előtt az X-faktor tehetségkutató 2018-as győztese, a USNK együttes ad koncertet a megjelenteknek, a nyitóbeszédek után harsan fel a kezdő sípszó. A nap műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz, a fél­időben a Löfan Mazsorett Csoport tart bemutatót.

Borítókép: Montvai (balról), Böde és Vayer – emlékezetes meccsen verték meg az FTC-t

Korábbi cikkeink a szombati stadionavató kapcsán:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!