Mesterek tornája

2021.01.11. 17:31

Fontos pontokat szerzett ötödik helyével Pupp Réka

Ötödik helyen zárta a dohai Mesterek Tornáját Pupp Réka, amivel az Atomerőmű SE 52 kilogrammban induló cselgáncsozója az elmúlt évek legjobb eredményét érte el.

Berg Sándor

Budapest 20190712 Cselgncs 2019 Judo Grand Prix GP Nemzeti Sport Fot Fldi Imre Pupp Rka

Forrás: MW

Fotó: Földi Imre

Nehéz esztendő van Pupp Réka mögött, hiszen amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt közel tíz hónapig nem léphetett tatamira, az év végén sérülések és betegségek miatt a budapesti Grand Slam-tornára és a prágai Európa-bajnokságra való felkészülése sem sikeredett tökéletesre, s végül mindkét versenyen helyezetlenül zárt. Az élet most Dohában kárpótolta a világranglistán 28. helyet elfoglaló paksi dzsúdóst, aki kellőképpen megharcolt ezért az ötödik helyért.

Az első fordulóban az Afrika-bajnokságon decemberben ezüstérmet szerző marokkói Soumiya Iraouit győzte le aranyponttal, ahogy a következő körben a mongol Khorloodoi Bishrelt-et is a ráadásban búcsúztatta. Az borítékolható volt, hogy a világelső, kétszeres vb-bronzérmes Amandine Buchard-ral szemben nem ő az esélyes (a francia a legutóbbi négy versenyén, ahol elindult, dobogón végzett, Budapesten aranyérmet nyert), s talán a két hosszabbításban végződő találkozó is kivett annyit a paksiból, hogy végül hatvanhét másodpercig tartson a negyeddöntő.

A vigaszágon aztán szusszanhatott egyet az Atomerőmű SE 24 éves versenyzője, hiszen – a nemzetközi szövetség (IJF) eredményközlője szerint – a világranglistán 11. helyezett svájci Evelyne Tschopp nem tudott kiállni ellene, így legközelebb már a bronzmérkőzésen szólították őt tatamira. A 14. helyen rangsorolt Astride Gnetóval maratoni hosszúságú csatát vívott Pupp Réka, végül kilenc perc (!) és három intés után a franciát hozták ki győztesnek.

A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa legutóbb a 2019 júniusi, kolozsvári Európa-kupán ért el ennél jobb helyezést (akkor ezüstérmes lett), most pedig ezzel az ötödik helyével fontos pontokat szerezve megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációban.

Ez következik

A dohai Mesterek Tornáján Pupp Réka mellett még hat magyar cselgáncsozó szerepel. Kedden Ungvári Attila (81 kg) és Özbas Szofi (63 kg), szerdán pedig a szintén paksi Cirjenics Miklós (100 kg) mellett Tóth Krisztián (90), Sipőcz Richárd (+100) és Szigetvári Mercédesz (+78) lesz érdekelt Katarban, ahol hatvankilenc ország 399 versenyzője lép tatamira.

Borítóképünk: Pupp Réka (fehérben) megerősítette olimpiai kvalifikációs pozícióját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!