kézilabda

2021.01.15. 10:39

Törő Szabolcs hat közé várja a válogatottat

Berg Sándor

20200926 Simontornya Holler UFC-Kiskunhalasi UKSC férfi kézilabda NB II-es bajnoki mérkőzés. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Törő Szabolcs, Takács Ádám, Vonya Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Ambiciózus játékosokkal vág neki az egyiptomi világbajnokságnak a magyar férfiválogatott, mely ma Zöld-foki-szigetekkel, vasárnap Uruguayjal, kedden pedig Németországgal találkozik a csoportkörben. Nagy László, a honi szövetség alelnöke a szerdai utazás előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a csapat elképzelése összecseng az MKSZ elvárásával, vagyis a negyeddöntőbe jutás a cél.

„Szeretnénk minél több ponttal a középdöntőbe jutni. A németeket is szeretnénk legyőzni, és bár nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek, de van bennünk akarat és bizonyítási vágy, hogy maradandót alkossunk” – nyilatkozta a korábbi világklasszis jobbátlövő, aki a szakmai stáb tagjaként lesz ott a tornán.

A magyar válogatott, mely felkészülési mérkőzés nélkül vág neki a vb-nek, igen fiatal kerettel utazott ki Egyiptomba. A húsz játékos közül hárman (Topic Petar, Sunajko Stefan, Rodríguez Alvares Pedro) a világbajnokságon debütálhatnak, de további tízen az ötven válogatottságot sem érték még el. Közülük viszont többen is jó teljesítményt nyújtottak a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol a kilencedik helyen végzett a nemzeti csapat.

„A csoportból köztelező a továbbjutás, de pozitívan állok ahhoz, hogy van esélyünk a csoportgyőzelemre is. A lemondások miatt B-kerettel érkező német válogatott nagy kérdőjel számomra, de egy Bundesligát mégsem szabad összehasonlítani egy magyar NB I-gyel. A Nationalelf elleni mérkőzés sorsdöntő lehet a folytatásban is – mondta lapunknak Törő Szabolcs, a dunaföldvári Holler UFC vezetőedzője. – Papírforma alapján a spanyolokkal, a lengyelekkel és a brazilokkal kerülhetünk össze, a hispánok ellen jó esélyeink vannak, de bevallom, nem tudom, hogy a másik két válogatott milyen erőt képvisel jelenleg. A lengyeleknél teljesen kicserélődött a keret, a brazilok pedig évről évre jönnek fel” – latolgatta az esélyeket a Dunaferr, a Tatabánya és a Szeged korábbi szélsője.

A Spanyolországban és Németországban is megfordult egykori válogatott játékos szerint azzal, hogy kétnaponta pályára kell lépnie a magyar csapatnak, az adott forma mellett a regenerálódás is fontos tényező lesz.

„Abból kiindulva, hogy egy fiatal szervezet gyorsabban regenerálódik, még jól is kijöhetünk. Kérdés lesz, hogy az újoncok hogyan élik meg a pillanatot, de nem hiszem, hogy tele lesz a gatya, mert aki felhúzza a címeres mezt, az mindent meg fog tenni a sikerért. A rutintalanságból viszont adódik egy is félsz, de ott lesznek az öregek, mint Lékai Máté, akik a kétes szituációkat meg tudják oldani – az irányítóposzt egyébként is fontos láncszem. Pozitívan állok ehhez a világbajnoksághoz, bízom benne, hogy ott leszünk a legjobb hatban – adta le tippjét Törő Szabolcs.

Nem elégedettek a rendezéssel

Több csapat is elégedetlenségének adott hangot a vb-helyszínre való megérkezése után. A norvég Sander Sagosen szerint nem lehet „buborékról” beszélni, miután emberek maszk nélkül járkálnak ki és a be a szállodába, a csapatok pedig együtt étkeznek. A válogatottat irányító Christian Berge elmondta, az edzésre két órát kell utazniuk, míg a tesztelőállomást az ő szintjükön alakították ki, így mindenki rajtuk megy keresztül – maszk nélkül. Emellett többen is szóvá tették, hogy elmaradnak a tesztelések, ami kiszűrné az esetleges vírushordozókat.

Borítókép: Törő Szabolcs időkérés közben egy őszi bajnokin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!