tolnai érmek

2021.02.04. 10:00

A gyorstollas is lelassult ebben a vírusidőszakban

Steinbach Zsolt

Fotó: Beküldött kép

A Covid-járvány lefékezte ezt a sportágat is – derül ki Vincze Károly szavaiból. A Tolna VFC gyorstollaslabda-szakosztályának szenior sportolója nem mellesleg nyolc éve a Magyar Gyorstollaslabda Szövetség elnöke is, így a lehető legszélesebb rálátása van kedvenc sportága mostani állapotára, idehaza és külföldön egyaránt.

– A járvány miatti általános korlátozások bevezetése óta inkább csak játszogatunk, edzegettünk. A tavalyi Európa-bajnokság júniusban lett volna esedékes Csehországban, de ezt elhalasztották novemberre. Az ismert okok miatt ebből sem lett semmi, így a 2020-as kontinensbajnokság kimaradt – magyarázta Vincze Károly.

Nyáron, a korlátozások átmeneti lazítása után viszont volt két hónap, amikor néhány versenyt meg lehetett rendezni. A tolnai versenyzők is elindultak három nemzetközi megmérettetésen. A csehországi Pardubicében, illetve Prágában rendezett tornákon Vincze Károly egyaránt aranyérmet szerzett a szeniorok között, Vincze Olivér pedig a felnőtt férfiak mezőnyében mindkétszer döntőt játszott a világranglista vezetőjével, s egy-egy ezüsttel lett gazdagabb. Idehaza a Kiskunhalason, a szabadtéri Halas Openen Olivér első lett, megelőzve édesapját.

Vincze Olivér (balról) két második hellyel gazdagodott

A járvány második hulláma miatt újabb versenyekre nem kerülhetett sor. A tolnai szakosztály maroknyi csapata azonban jelenleg is rendszeresen edz. Amíg lehetett, a helyi sportpályán, a hidegebb idő beköszöntével pedig a Lovardában vannak a tréningjeik.

A szövetség elnöke különösen fájlalja, hogy a vírus ilyen drasztikusan lecsökkentette a lehetőségeket e sportág világában is, ugyanis 2019-ben még igencsak lendületben volt a sportág. Abban az évben a magyar szövetség által, saját erőből, széleskörű összefogással rendezett budapesti világbajnokság remekül sikerült: 24 országból több mint ötszáz versenyző, kísérőkkel együtt mintegy kétezer ember látogatott el fővárosunkba. Nem utolsósorban pedig kiváló hazai eredmények születtek, a magyarok nyerték a legtöbb aranyérmet.

Vincze Károly úgy látja, az idei év is nagyon bizonytalan a versenyrendezés szempontjából. A védőoltások beadása nagyon lassan halad Európa-szerte, szerinte inkább arra van esély, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett lehet majd versenyeket tartani. Mindenesetre idén nyáron a tervek szerint Zágrábban lesz a világbajnokság.

Tollaslabda, csak éppen háló nélkül – ez a gyorstollas

A gyorstollaslabda a tollaslabda háló nélküli változata A pálya két, egymástól 12,8 méterre lévő, 5,5 x 5,5 méteres négyzetből áll. A játékteret speciális szalagokkal jelölik ki. A labda kisebb, nehezebb, és messzebbre repül, mint a hagyományos tollaslabda, így a széllel szemben is ellenállóbb. Mivel nincsen háló és speciális pályaigénye sem, ezért teniszpályán, utcán, füvön vagy homokban is lehet ezt űzni.

A játékot 16 pontig játsszák. Az ellenfél és a saját adogatásból is szerezhető pont. A szerva három pontonként cserélődik a játékosok között, 15–15 után pedig felváltva szerválnak a játékosok. Szerválni a pálya hátsó harmadából kell, alulról. A játék általában két nyert szettig tart.

Borítóképünk: Vincze Károly (balról második) a két csehországi megmérettetésen egyaránt aranyéremmel zárt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!