Kajak-kenu

2021.06.29. 08:00

Paksi és bonyhádi Eb-érem Poznanból

Opavszky Réka és Pupp Noémi személyében egy-egy arany- és ezüstéremmel járultak hozzá a Tolna megyei kajak-kenusok a magyar szempontból minden idők legeredményesebb ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságához.

Berg Sándor

Forrás: MKKSZ

A tizennyolc dobogós helyezés egyikét a paksi Pupp Noémivel, valamint Kőhalmi Emesével, Rendessy Eszterrel és Csikós Zsókával felálló egység hozta. Az U23-asok között indult kajak négyes az ötszáz méter előfutama során a németek mögött második helyen kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe, ahol mindössze 112 ezredmásodperccel (!) maradt le a számot megnyerő lengyelektől.

Nem Pupp Noémi volt az egyedüli paksi induló a kontinensbajnokságon. A Vajda Bencével erősítő U23-as kajak négyes (Szendy Márk­kal, Szabó Tamással és Kós Benedekkel kiegészülve) a selejtezőben negyedikként zárt ötszázon, így túláraznia kellett a döntőbe jutásért. Az elődöntőben végül ötödik helyen ért célba a csapat, amivel lemaradtak a fináléról.

Nem úgy a Kollár Kristóf, Hodován Dávid összeállítású kenu kettes. Az Atomerőmű SE két kiválósága hasonlóan Pupphoz és Vajdához, az idősebb korosztályban állt rajthoz. Az ötszáz méter előfutamában harmadikként jutott a döntőbe, ahol végül hetedikként csaptak a célba.

Bonyhádi kötődése is volt a poznani Európa-bajnokságnak Opavszky Réka személyében. A sződligeti Pacs-Pacs KKSE junior korú kenusának nagypapája Ónodi Szabolcs, aki a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója, testnevelője, elismert atlétaedzője volt hosszú éveken át. Édesanyja, Ónodi Gabriella pedig a völgységi városban nőtt fel és járt iskolába, kiváló dobóatlétaként tette le névjegyét a sportágban.

Opavszky Réka (balra) öröme érhető, Európa-bajnok lett Poznanban (Fotó: MKKSZ)

Opavszky Réka Gönczöl Laurával párban magabiztosan nyerte meg előfutamát ötszáz méteren, a már jól összeszokott páros a döntőben egyedüliként ért be két percen belüli idővel, a második spanyol hajónak közel két másodpercet adtak.

Borítóképünkön: A paksi Vajda Bence (balról), Pupp Noémi, Hodován Dávid és Kollár Kristóf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!