íjászat

2021.08.15. 18:27

Színvonalas finálékkal ért véget a szekszárdi világverseny

Wehovszky Kíra Tícia és Nagy Nikoletta személyében szekszárdi világbajnokoknak is tapsolhatott a közönség a megyeszékhelyen szombaton véget ért 3D-s világ- és Európa-bajnokságon.

Rónai Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Látványos és izgalmas döntőkkel, valamint a városi sportcsarnokban egy felejthetetlen bankettel fejeződött be a történelmi íjászvilágverseny Szekszárdon.

A világ- és Európa-bajnokságot is együtt rendezte meg a Magyar Íjász Szövetség (a szlovénok lettek volna a kontinensviadal házigazdái, de lemondtak a rendezési jogról azért, hogy 2022-ben ők is mindkét versenyt egyszerre vihessék) a versenyzők, a kísérők és a szakemberek nagy-nagy megelégedésére. A sötétvölgyi helyszín igazán elnyerte a résztvevők tetszését, az olaszok, az osztrákok és a nagy létszámmal érkező szlovákok is csak elismeréssel beszéltek a kedvelt kirándulóhelyről. Egy szó mint száz: kiváló döntés volt oda vinni a selejtezőket.

Igaz, a műanyag állatokra való erdei vadászatot még csak néhányan követték figyelemmel, a szekszárdi labdarúgó-stadionba behozott csapat- és egyéni fináléknak viszont nagyon jó volt a fogadtatása.

Már pénteken délután is nagyon sokan nézték a hosszútávú (itt irányzékos íjjal lehetett indulni) és rövidtávú csapatdöntőket, de szombaton még ennél is többen voltak az egyéni finálékban, szinte egy nyüzsgő vásárra hasonlított az egész rendezvény. A hangulatra pedig nehéz szavakat találni, minden egyes remek eredményt hatalmas taps és ováció kísért. Különösen, ha magyarok vagy Tolna megyeiek remekeltek.

A magyarok a várakozásoknak megfelelően kiválóan teljesítettek, rengeteg aranyat, ezüstöt és bronzot szereztek, pedig a komplett sorral érkező olasz válogatott – Rómából már vasárnap kaptak a szervezők egy köszönőlevelet az ottani szövetségtől –, valamint a szlovák és osztrák íjászok komoly kihívás elé állították őket.

Nem kellett szégyenkezniük a Tolna megyei indulóknak, szűkebb pátriánk több íjásza is versenyben volt az utolsó pillanatig. A verseny közösségi oldalára feltöltött jegyzőkönyv szerint Wehovszky Kíra Tícia személyében szekszárdi világbajnokot avattak a női juniorok versenyében, az Alisca Nyilai ÍE tehetsége kiváló teljesítménnyel ért fel a dobogó tetejére a több napon át tartó küzdelemben. Remekül célzott a Tolnai Tájak ÍE versenyzője, Nagy Nikoletta is, aki olimpiai íj kategóriában nem talált legyőzőre.

A felnőtt női csigás kategóriában Nagyné Dörmer Orsolya (TTÍE) ötödik lett, a veteránoknál Bóka László (Paksi Celőke ÍE) ezüstérmet nyert csigás íjával, míg Kovács Gábor olimpiai íjával lőtte fel magát a dobogó harmadik fokára.

Csapatban – szakmailag talán ezt lehet a legjobb eredménynek mondani a nevezők számát és a színvonalat tekintve – a Huszár Zoltánt (TTÍE) és ifjabb Bóka Lászlót (Celőke) is soraiban tudó magyar együttes a csigás vadász­íjasok között bronzérmet szerzett a hosszútávúak kategóriájában, s nem sokon múlott, hogy eggyel fényesebb medália kerüljön a csapattagok nyakába.

Alexandra Manea, a szervezőbizottság szekszárdi tagja azt mondta, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt több ország visszalépett (mint azt megírtuk, az ausztrálok is jöttek volna, sőt a svédek is népesebb csapatot terveztek indítani), szakmailag egy kiváló versenyt tudhatnak maguk mögött, s annak ellenére, hogy rendkívül fárasztó volt az elmúlt hat nap, a temérdek pozitív visszajelzés után akár már holnap ismét nekivágnának a szervezésnek.

Címkék#íjászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!