Kajak-kenu vb

2021.09.18. 10:00

A felnőtt mezőnyben bizonyíthatnak a megyei tehetségek

Hétvégén már az érmes csatákat rendezik a koppenhágai gyorsasági kajak-kenu-világbajnokságon, ahol férfi és női kenu négyesben is szoríthatunk Tolna megyei versenyzőknek.

Berg Sándor

A koronavírus-járvány miatt különleges esztendő az idei a sportág történetében, hiszen ugyanazon évben rendeznek Európa-bajnokságot, majd olimpiát, végül pedig világbajnokságot is. A triplázás miatt az idei vb-t szokatlan időpontban, szeptember közepén rendezik Dánia fővárosában, ami a skandináv éghajlat miatt nem a legideálisabb időpont.

– Ahogy hallom, az időjárás így szeptember közepén nem lesz a legtökéletesebb Koppenhágában, de én bízom a jó szereplésben, amely akár nagyon jóra is sikeredhet. Ebben a válogatottban nagyon sok érem benne van – jelentette ki indulás előtt Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Úgy gondolom, hogy nem lesz ez egy gyenge világbajnokság – utalva rá, hogy az ausztrál és az új-zélandi válogatotton kívül a többi nemzet indítja csapatát.

Habár a tokiói ötkarikás játékokon K-1 200 méteren győztes Tótka Sándor, a K-1 1000 méteren második Varga Ádám vagy a négyessel bajnok Bodonyi Dóra kihagyja a világeseményt, többek között az olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Kopasz Bálint ott lesz a dán fővárosban.

Ahogy az utazó keret tagja három Tolna megyei kötődésű kenus is: az Atomerőmű SE két kiválósága, Hodován Dávid és Kollár Kristóf (C4, 500 méter), illetve a bonyhádi felmenőkkel rendelkező Opavszky Réka (C4, 500 méter). Mindhárman remekeltek az idei ifjúsági versenyeken, így bátran kijelenthető, hogy a jövő nagy ígéreteinek számítanak.

– Hatalmas megtiszteltetés a többszörös Európa-bajnok, valamint világbajnok Takács Kincsővel és a szintén kontinensbajnok Balla Virággal egy hajóban evezni – fogalmazott lapunknak a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egykori igazgatója, Ónodi Szabolcs 20 éves unokája.

– Az idei szezon meglepetésként ért engem, leginkább az egyes miatt, hiszen nem készültem kifejezetten egyéni számokra, mégis feltette az i-re a pontot, hogy én képviselhettem a négyes és páros mellett az egyes olimpiai számban is Magyarországot az ifjúsági világbajnokságon. Hosszú szezon az idei, már májusban csúcsformában kellett lennünk, ennek ellenére motiváltan és izgatottan várjuk a felnőtt vb-t – mondta indulás előtt az idén három utánpótláséremmel (Eb-1., vb-1. és vb-2. hely) büszkélkedő Opavszky Réka.

A férfi C4 (Hodován és Kollár mellett Zombori Dominik és Korisánszky Dávid tagja a négyesnek) szombaton 12.48 órakor rajtol el, míg a női négyes (Balla, Takács, Gönczöl Laura, Opavszky) vasárnap 12.15 órakor térdel hajóba.

Borítóképünk: A bonyhádi kötődésű Opavszky Réka (balra) is ott lesz a dániai világbajnokságon

Ezek is érdekelhetik