Visszapillantó

2021.12.30. 10:00

Íjász-világbajnokság helyszíne volt augusztusban Szekszárd

Lassan itt az év vége, itt a számvetések ideje. Olvasóink megszokhatták már, hogy évek óta mi is visszapillantunk az esztendő megyei történéseire. Ezúttal is így teszünk, háromrészes összeállításunk második felében májustól augusztusig gyűjtöttük össze a legemlékezetesebbeket.

Munkatársunktól

Egyszerre volt világbajnokság és Európa-bajnokság az íjászok augusztusi szekszárdi vetélkedése Fotó: Makovics Kornél

Május 

Futsal. Ezüstérmes lett a női NB I-ben a Tolna-Mözs együttese, miután az egyik fél harmadik győzelméig tartó döntő negyedik párharcában 3–1-re alulmaradt a DEAC-cal szemben. Reveland Zoltán együttese ezzel beállította legjobb élvonalbeli eredményét. 

Kerékpár. Három dobogós helyezést szereztek a Szekszárdi KSE versenyzői az általuk rendezett Kajdacs Nagydíjon. Steig Benjamin (U13) és Steig Gábor (Master2) ezüst-, Kiss Zsombor (U15) bronzérmet nyert. 

Kézilabda. Búcsúzott az NB I/B-ből a Szekszárdi Fekete Gólyák KC, míg az NB II-ben érdekelt Tolna KC ugyan kivívta a bennmaradást, de az új szezont nem vállalta a harmadosztályban. A férfiaknál a dunaföldvári Holler UFC a második, a Hőgyészi SC a negyedik helyen végzett. 

Kosárlabda. Ezüstérmet szerzett a női élvonalbeli bajnokság 2020/2021-es szezonjában az Atomerőmű KSC Szekszárd, mely összesítésben 3–1-re alulmaradt a címvédő Sopron Basket ellen. Djokics Zseljko együttese az Európa Kupában és a Magyar Kupában szerzett harmadik helye mellé még egy érmet bezsebelt. Ötödik helyen zárta a férfi NB I/B Zöld csoportos küzdelmét az Atomerőmű KSE Bonyhád, míg az NB II Nyugati csoportjában a Dombóvári KKE hatodikként végzett. 

Labdarúgás. Negyedik helyen zárta az élvonalbeli idényt a Paksi FC, mely rekordot jelentő hetvenhat gólt szerzett. Az atomvárosi klubnak ez volt a második legjobb helyezése az NB I-ben. Az idény álomcsapatába a gólkirály Hahn János és az asszisztkirály Bognár István is bekerült. A Buzás Attila vezette Gerjeni SK nyerte a megyei I. osztályú bajnokságot, a sikeres osztályozóval pedig jogot szerzett az NB III-ban való indulásra. A harmadosztály Középcsoportjából sereghajtóként búcsúzott a Majosi SE, de bennmaradt a Paksi FC II (10. helyen) és a Szekszárdi UFC (14.) is. 

Június

Asztalitenisz. Egy év kihagyás után bronzéremmel tért vissza a legjobbak közé a Szekszárd AC. Sáth Sándor szakmai igazgató együttese az elődöntőben 5:1-re kapott ki a későbbi győztes Budaörstől, a helyosztón viszont 6:4-re felülmúlta a Kecskemétet. 

Atlétika. Két szekszárdi versenyző is segítette a második vonalba való feljutásában a magyar válogatottat a Csapat-Európa-bajnokságon. Ohn Kinga 3000 méteren hetedik, míg Szemerei Levente 5000-en második lett.

 Cselgáncs. Hét éremmel tértek haza a megyei klubok a győri utánpótlás Magyar Kupáról. Az Atomerőmű SE két ezüst- és egy bronz-, a Tamási Fehérszarvas egy ezüstérmet hozott el, míg a Gemenc JK a teljes kollekcióból egyet-egyet kaparintott meg. 

Labdarúgás. A megyei II. osztályban a Nagymányoki SE, a harmadik liga Kelet csoportjában az ASE Paks, míg Nyugaton a Tamási 2009 FC II lett a bajnok. Két Tolna megyei játékos, Fiola Attila és Hahn János is pályára lépett a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A magyar válogatott a halálcsoportban a franciákkal 1–1-re (a mieink gólját Fiola szerezte), a németekkel 2–2-re végzett, a címvédő portugáloktól 3–0-ra kikapott – utóbbi összecsapás a 84. percben még 0–0-ra állt. 

Kajak-kenu. A bonyhádi kötődésű Opavszky Réka C2-ben (ifjúsági, 500 m) arany-, a paksi Pupp Noémi K4-ben (U23, 500 m) ezüstérmet szerzett a poznani Európa-bajnokságon. 

Július

Atlétika. Hetedik helyen zárta a 3000 méter akadályfutás selejtezőjét a Szekszárdi Sportközpont középtávfutója, Szemerei Levente az U23-as Európa-bajnokságon, ezzel nem jutott fináléba. Szintén nem döntőzhetett a szekszárdi születésű Máté Fanni, aki tizenegyedikként végzett a gerelyhajítás selejtezőjében. Az U20-as korosztály kontinenstornáján a dombóvári Farkas Bence sem jutott döntőbe, ahogy bonyhádi súlylökő, Kling Réka sem. 

Erősember. Pakson állomásozott a Prémium Liga Közép-Európai Erősember Szervezet Prémium Strongman Ligakupa sorozata, melyet a bölcskei Molnár Zsolt nyert, a bátaszéki Trencsányi Patrik tizedik lett. 

Kajak-kenu. Ezúttal is Fadd-Domboriban rendezték a Vidékbajnokságot, ahol a társ­házigazda Atomerőmű SE, a Szekszárdi KKSE és a Tolnai KKSE is érmek tucatját gyűjtötte be. Első maratoni Európa-bajnokságán negyedikként zárt a szekszárdi Szekeres Zsolt kajak egyesben. A paksi Juhász István kenu egyesben és párosban is ezüst­érmet szerzett az ifjúságiak között. Kiszli Vanda megvédte elsőségét a klasszikus távon, míg a rövidkörös versenyen második lett. 

Olimpia. Három Tolna megyei sportoló is első olimpiáján vett részt. A cselgáncsozó Pupp Réka (52 kg) ötödik helyen zárt Tokióban, az úszó Halmai Petra (4x100 méter vegyes váltó) és az atléta Tóth Lili Anna (3000 méter akadályfutás) nem jutott döntőbe. Kenderesi Tamás 200 pillangón negyedik lett, hét századdal lemaradva a dobogóról, míg a dzsúdós Cirjenics Miklós (100 kg) helyezetlenül zárt. 

Triatlon. Hatvanhárom klub 800 versenyzője nevetett a SporTolna Fesztiválra. A Fadd-Domboriban rendezett eseményen a szekszárdi Dynamic TC versenyzői és további megyei amatőr sportolók kiváló sikereket értek el. 

Augusztus

Atlétika. A megyeszékhely adott otthont az U18-as Magyar Bajnokságnak, melyen két országos csúcs is megdőlt. A bonyhádi Városi Roland (magasugrás) arany-, a szekszárdi Szilágyi Péter (100 méter) bronzéremmel zárt. Az AC Bonyhád kiváló szakemberét, Scheidler Gézát nevezték ki a magyar szövetség új sportszakmai igazgatójának. Utódja a völgységi klubnál Csábrák János lett. 

Futsal. Megvédte elsőségét a 2F-Bau Tolna-Mözs női csapata a hazai rendezésű Thelena Kupán. Két különdíj is Tolnán maradt, a torna legjobb játékosának Vámosi Georginát, a legjobb kapusának Kulcsár Pannát választották. 

Íjászat. Nagy sikerrel rendezték meg a háromdimenziós szakág világ- és Európa-bajnokságát a tolnai megyeszékhelyen, ahol több helyi kötődésű világbajnoknak is tapsolhatott a közönség. 

Labdarúgás. A Szentlőrinc-DPASE elleni 8–0-s sikerével mutatkozott be a nagypályás mezőnyben a Szekszárdi UFC női csapata. Micskó Márk alakulata a Magyar Kupa első fordulójában ütötte ki ellenfelét. 

Ultrafutás. Erős Tibor új rekorddal (13:10:14 óra) teljesítette a Szekszárd-Baja-Szekszárd közötti Korinthosz versenyt, mely sorrendben a nyolcadik volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!