Visszapillantó

2021.12.31. 08:19

Pupp Réka történelmi aranyat nyert a bakui Grand Slamen

Visszapillantó Lassan itt az év vége, itt a számvetések ideje. Olvasóink megszokhatták már, hogy évek óta mi is visszapillantunk az esztendő megyei történéseire. Ezúttal is így teszünk, háromrészes összeállításunk zárásaként szeptembertől decemberig gyűjtöttük össze a legemlékezetesebbeket.

Munkatársunktól

A paksiak klasszisa, Pupp Réka (balról a második) boldogan mutatja a Bakuban megszerzett aranyérmét Fotó: IJF

Szeptember 


Elismerés Kiszli Vanda többszörös maratoni világbajnok kajakos és László Zoltán a vitorlázó-szakosztály vezetője kapta az örökös bajnok, valamint az örökös tag elismerést az Atomerőmű SE szokásos ünnepi küldöttgyűlésén. 
 

Kosárlabda Sorozatban ötödször nyerte meg a Sió Kupát az Atomerőmű KSC Szekszárd. A megyeszékhely tradicionális női tornáján Djkokics Zseljko együttese a Diósgyőrt 76–60-ra, a Pécset 66–59-re győzte le. 
 

A házigazda Atomerőmű SE sikerét hozta a Morgen Ferdinánd-emléktorna, amelyen a paksiak előbb 93–86-ra kikaptak a cseh Basket Brnótól, majd 72–62-re legyőzték a Szolnoki Olajbányászt, s jobb kosárarányuknak köszönhetően az élen zártak. 
 

Feljutott a női Euroliga főtáblájára az Atomerőmű KSC Szekszárd, amely a Sepsiszentgyörgyön megrendezett selejtezőtornán a török Bellona Kayseri (80–70) és a házigazda Sepsi SIC együttesét is legyőzte. Utóbbit 54–54-es rendes játék­időt követően a hosszabbításban fektették két vállra (63–53). 
 

Atlétika Két Tolna megyei versenyző is a dobogó tetejére állhatott a 8. Atlétikai Magyar Szuper Liga döntőn. A Szekszárdi Sportközpont futója, Szemerei Levente 5000 méteren nyert, a dombóvári nevelésű, de a Bp. Honvédban sportoló Tóth Lili Anna pedig 1500 méteren győzött. 


Futás Valamivel több mint nyolcszázan vettek részt az idei Atomfutáson, amelyen leginkább a brutálATOM-ra felépített akadályok nyerték el az indulók tetszését. A szervezők tizennégy kategóriában hirdettek végeredményt. 
 

Labdarúgás Az NB II.-es Pécsi MFC elleni Magyar Kupa-mérkőzéssel avatta fel vadonatúj stadionját a Bonyhád VLC, amely az aréna első tétmeccsén kiválóan helytállt a baranyaiak ellen, s csupán 1–0-s vereséggel, de emelt fővel búcsúzott a sorozattól. 


Atlétika Negyvennyolc másodperccel javította meg egyéni legjobbját Szemerei Levente a tízezer méteres magyar bajnokságon. A Szekszárdi Sportközpont futója 29 perc 24 másodperces időeredménnyel állhatott fel a dobogó tetejére. 


Karate Egy év kihagyás után rendezték meg újfent a Cikádor Kupát a szekszárdi városi sportcsarnokban. A megmérettetésen háromszáz karatéka mutatta meg magát, köztük a vendéglátó Bátaszék SE, valamint a Tanren-Fadd versenyzői. 

Október 


Kerékpár Pajek Luka a Hrinkow Advarics Cycleang Team versenyzője nyerte meg a 47. alkalommal kiírt Gemenc Nagydíjat. Az osztrák bringás 5:38.20 órás idővel tudta le a 249 kilométert felölelő két országúti szakaszt. 


Kajak-kenu Megvédte világbajnoki címeit Kiszli Vanda a romániai Pitestiben rendezett maratoni világbajnokságon. Az Atomerőmű SE versenyzője a rövid körös (3,4 kilométer) és a klasszikus távon (26,2 kilométer) is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. 


Cselgáncs Hetvenhat egyesület több mint hatszáz dzsúdósa küzdött meg a Pakson megrendezett korosztályos Atom Kupán, amelyen a házigazda Atomerőmű SE révén aranynak is örülhettünk. 


Kosárlabda Bemutatkozott a női Euroliga főtábláján az Atomerőmű KSC Szekszárd. Djokics Zseljko együttese az olasz Reyer Venezia vendégeként debütált, s szenvedett 80–59-es vereséget. 


Futás Két Tolna megyei induló, Szekeres Tibor és Takács Péter is teljesítette a híres Spartathlont. Az athéni Akropolisztól Leonidász király spártai szobráig 246 kilométert kellett leküzdeniük. 


Amerikai foci A tengerentúli profi liga (NHL) nemzetközi játékosbörzéjén mutathatta meg magát a szekszárdi Zilai János. A Fehérvár Enthroners játékosa a tolnai megyeszékhely klubjában, a Bad Bonesban vált az egyik legjobb védővé (linebacker). 


Női futsal Öt Tolna megyei kötődésű játékos is helyet kapott a Minszkben Európa-bajnoki selejtezőt játszó magyar válogatottban. Vámosi Georginára, Szalkai Kittire, Nagy Noémire, Varga Adélra és Kiss Gabriellára is számított Frank Tamás szövetségi kapitány.


November 


Cselgáncs Élete első Grand Slam-aranyérmét nyerte meg Pupp Réka a Bakuban megrendezett tornán. Az Atomerőmű SE 52 kilogrammos klasszisa a fináléban a brit Chelsie Gilest győzte le ipponnal. 


Kosárlabda Telt ház előtt játszott Európa-bajnoki selejtezőt a magyar női válogatott a világranglistán második spanyolokkal a szekszárdi sportcsarnokban. A három KSC-s kosarassal, Studer Ágnessel, Gereben Líviával és Goree Cyeshával felálló nemzeti együttes alaposan megszorongatta esélyesebb ellenfelét (62–66). 


Gulyás Róbertet nevezték ki az Atomerőmű SE kosárlabda-szakosztályának vezetőjévé. Az egykori kiváló játékos a leköszönő Tóth János helyét foglalta el. Az új vezető egyik első intézkedéseként elküldte az addigi vezetőedzőt, a szlovén Teo Hojcot, és a helyére a mon­tenegrói Petar Mijovicsot ültette. 


Súlyemelés A klubtörténet első felnőtt aranyérmét szerezte Farkas János Richárd a Tatán megrendezett országos bajnokságon. Az Iregszemcsei SE versenyzője 17 évesen ért fel a csúcsra az 55 kilogrammosok súlycsoportjában. 


Jubileum Huszonötödik születésnapját ünnepelte az Atlétikai Club Bonyhád. A helyi atlétikai centrumban tartott összejövetelen az év legjobb eredményeit elérő sportolókat jutalmazták. 

 

December 


Rádióamatőr Harmadszor nyerte meg a rövidhullámú világbajnokságot a szekszárdi Weisz László, aki 120 ország 5211 versenyzője között végzett az élen nem kevesebb mint 2,4 millió pontot gyűjtve. 


Labdarúgás A megyei I. osztályban a dombóváriak védője, Tieger Endre, míg a megyei II. osztályban Rozgonyi Erik, a mórágyiak középpályása bizonyult az őszi idény legjobbjának. Mindkét futballista hat-hat alkalommal kapott helyet a fordulók válogatottjaiban. 


Női foci Őszi bajnokként mehetett el téli pihenőre a Szekszárdi UFC NB II.-ben szereplő csapata, amely újoncként végzett az első helyen a Nyugati csoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!