Amerikai futball

2022.01.21. 08:00

Nem adja fel álmát Zilai János, már azt is tudja, miben kell fejlődnie

Ugyan nem sikerült kijutnia az Egyesült Államokba, mégis pozitívan tekint vissza a londoni erőfelmérőre Zilai János, a Fehérvár Enthroners szekszárdi játékosa, aki idén is megpróbálja elérni álmait.

Berg Sándor

Zilai János azt ígéri, rátesz még egy lapáttal Fotó: Kovács Tamás/MTI

Csalódott?

– Egyáltalán nem gondolom azt, hogy csalódnom kellene. Nehéz megfogalmazom, hogy beleéltem-e magam abba, hogy a teljesítményem alapján ott leszek-e a kiválasztottak között. Gyurkovics Ferenc edzőmmel úgy készítettük el az edzéstervet, hogy ha sikerül, a formaidőzítésem a kinti időszakra jöjjön ki és ha szólnak, készen álljak az utazásra – fogalmazott lapunknak a szekszárdi születésű Zilai János, aki októberben vett részt a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) londoni erőfelmérőjén, de végül nem kapott invitálást az Egyesült Államokba.

Azért csak motoszkált a fejében, hogy jó lenne kint is megmutatni, mit tud.

– Hogyne, de mégsem szomorkodtam a nemleges döntés miatt. Már az hatalmas motiváció, hogy ott lehettem. Ugyanúgy edzek tovább, ahogy eddig, sőt talán még jobban, hogy a következő felmérőn még jobb legyek.

Ezek szerint nem adta fel az álmát, hogy valamelyik NFL-csapathoz kerüljön?

– Dehogyis adtam! Tizenhárom évesen ismerkedtem meg a sportággal, azóta az életem részévé vált. Az az álmom, hogy az amerikai futball hazájában is bizonyíthassak, amihez szinte szó szerint egy karnyújtásnyira voltam. A célban nem fogom ezt feladni, tartozom ennyivel magamnak és hozzátartozóimnak.

A család hogyan fogadta mindezt?

– Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen mindenben támogatnak. Otthon lazán kezeljük a dolgokat, mindent kimondunk, amit gondolunk. Azonban igazán csak a hírekből fogták fel a rokonok, hogy mennyire nagy dolog, amit elértem és azt, hogy ez nekem mennyire fontos. Megértették, hogy miért választottam néha az edzést egy-két családi ünnep helyett. Amikor kint voltam Londonban, folyamatosan tartottam az itthoniakkal a kapcsolatot, mellettem álltak, sorra küldték a biztató, erőt adó üzeneteket.

Ha már London szóba került: azt olvastam, hogy nemcsak fizikális, de társadalmi felmérésen is átestek a próbázók.

– Az interjúztatás során kitértek a családi háttérre is, például vannak-e testvéreim. Ez azért fontos számukra, mert viszonyítani tudják, mennyire tudok csapatban dolgozni és mennyire vagyok kommunikatív. Pluszpont volt az is, hogy nem vetem meg a munkát, amellett járok edzésre, meccsekre. Ami a fizikai felmérőt illeti, mérték a fekve nyomást – 102,5 kilót hányszor tudjuk kinyomni –, a súlypont emelkedést, a helyből távolugrást, a 40 yard sprintet és a speciális irányváltásokat is.

Kiderült, hogy miért nem választották ki, mi volt a probléma önnel?

– Miután megkaptam az e-mailt, felhívtam James Cook játékosmegfigyelőt. Elmondta, hogy sokan meg sem köszönik a lehetőséget, csak megvonják a vállukat. Ez is virtuális pluszpont volt nekem, de elárulta, hogy személyesen is megkedvelt, tetszett neki a játékstílusom. Jó tanácsokkal is ellátott, hogy tartsam meg az agresszivitásomat, illetve amiben fejlődnöm kell, az a mélyebb zónamozgások, vagyis gördülékenyebb legyen a hátrafelé mozgásom, legyek robbanékonyabb. Szerinte nem kérdés, hogy méltó vagyok-e arra, hogy kijussak Amerikába. Gyakorlatilag James ennek az egész játékosbörzének a feje, tehát amit ő mond, annak súlya van.

Ez a megmérettetés jó ajánlólevél is önnek. Felmerül a kérdés, hogy marad Fehérváron vagy ismét légiósnak áll?

– Kiemelt ligából több ajánlatot kaptam, de nem voltak elég komolyak ahhoz, hogy megérje váltanom. Az Enth­ronersnél minden megvan, ami a fejlődésemhez kell. A csapatban Tim McGee szintén járt ilyen felmérőn, ő segített felkészülni és kijutni Londonba, Jaime Hill vezetőedző pedig az NFL-ben is edzősködött, vagyis neki is vannak kapcsolatai a ligán belül. Hiszek benne, hogy az októberi teljesítményemre is rá tudok tenni majd még egy lapáttal a következő erőfelmérőig. 

Az idei felmérőről

Az International Player Path­way program keretében 2017 óta van lehetőségük nem amerikai játékosoknak kijutni az amerikai futball hazájába, s bekerülni a legjobbak közé. A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) közlése szerint az októberi, 43 játékost felvonultató londoni erőfelmérőről tizenegyen kapnak lehetőséget arra, hogy tavasszal az egyik NFL klubnál eddzenek. A kiválasztottak közé ezúttal német, japán, francia, osztrák, brit, olasz, chilei, új-zélandi és mexikói játékos került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!