Cselgáncs

2022.05.28. 07:43

Dupla jubileumot ünnepel a ma ötvenesztendős Kovács Antal

Kiemelkedően sikeres pályafutása során több regnáló olimpiai bajnokot is legyőzött, ám ahhoz még gyűjti az erőt, hogy az 1992-es barcelonai diadalt követő éremátadóról készült felvételt végignézze. Magyarország első és egyetlen olimpiai bajnok cselgáncsozója, dr. Kovács Antal ma 50 éves.

Fekete László

Ha teheti, Kovács Antal még most is edzéssel kezdi a napot (Fotó: Molnár Gyula)

Lehetett volna trombitaművész vagy kiváló műszaki szakember – utóbbiról nem tett le végleg, de erről majd később –, mégis a sport lett az élete. Saját bevallása szerint nem készült élversenyzőnek – a szülei is a tanulásra ösztönözték –, de már kisgyerekként megtetszett neki a fehér ruha, amely a dzsúdó tisztaságát, szellemiségét szimbolizálta.

Bátyja, Ferenc – az atomerőmű blokkjainak üzem­idő-hosszabbításáért felelős kiemelt projekt vezetője – járt jó példával előtte, aki egyik alapítója volt a paksi cselgáncsszakosztálynak. Kovács Antal ötödikes korától kezdett komolyabban, heti öt edzés keretében foglalkozni a sportággal. Ennek immár négy évtizede...

Amikor csütörtök reggel fél hétkor benyitottam a Barátság utcai edzőterembe, már javában tartott a tréning. Földharcban, váltott ellenfelekkel gyűrték egymást a dzsúdósok. Az olimpiai bajnok minden mozdulatán érezhető volt a rutin és az erő. Az edzés végén leültünk a tatamira, és egy kis múltidézésre kértem.

– Nem voltam különösebben tehetséges vagy szorgalmas, de szerettem edzeni, és mindig találtam motivációt a kemény munkára – mondta a paksiak kiválósága, aki első komolyabb sikerét 15 évesen aratta a korosztályos országos bajnokság megnyerésével. 
Aztán a Tóth Bélával és Hangyási Lászlóval végzett munka egyre inkább kezdett beérni. Tizennyolc évesen Ifjúsági Barátság Versenyt, majd 1991-ben junior Európa-bajnoki bronzérmet nyert. A következő esztendőben újabb bronzot zsebelt be, ezúttal a párizsi felnőtt-kontinensviadalon, így 20 évesen a barcelonai olimpiára utazó magyar csapat tagja lett. 

A paksi fiatalembert feldobta az ötkarikás játékok hangulata, az első napon érmet szerző Csősz Imre sikere pedig tovább táplálta harci kedvét, ám a 95 kilogrammos súlycsoportban nagyon erős mezőny gyűlt össze. Kovács Antal most úgy pörgette vissza az eseményeket, mintha tegnap, és nem éppen 30 éve történtek volna.

– Az első meccset leszámítva négy kőkemény ellenfélen keresztül vezetett az út – mondta. – Előbb egy oroszt vertem, majd a címvédő brazil Aurélio következett. Igyekeztem mindig csak a következő feladatra koncentrálni, ahogy azt Laci bácsi tanította. Az elődöntőben egy rettentő erős hollandot sikerült legyőznöm, aztán jöhetett a Stevens elleni finálé, amely kis híján hamar véget ért. Az angol karfeszítéssel próbálkozott, de sikerült kijönnöm a szorult helyzetből. Két és fél perc után éreztem, hogy ellenfelem elfáradt, aztán dobtam rajta két belső combot.

Amikor leperegtek az utolsó másodpercek is, a magyar fiatalemberből feltörtek az addig elnyomott érzelmek. Saját bevallása szerint volt is egy „képszakadás”. 

– Néhány hónappal előtte halt meg édesapám, aki ugyan soha nem látott versenyezni, de végig támogatott, és nagyon büszke volt a sikereimre. Akkor ott nagyon fájt, hogy ezt a diadalt már nem érhette meg, ezért az eredményhirdetésre nem is emlékszem – mondta elérzékenyülve az Atomerőmű SE kiválósága. 

Miután a magyar tévé nem vásárolta meg az éremosztó közvetítési jogait – nem gondolták, hogy egy junior magyar fiú még érdekelt lehet a ceremónián –, így Kovács Antal nagyon sokáig nem is idézhette fel az eseményeket. Azóta előkerült a felvétel, amely néhány éve egy nyári tévéműsorban már könnyeket csalt a kétméteres dzsúdós szemébe, ám a bajnok még gyűjti az erőt, hogy végig tudja nézni a képkockákat.

Amikor kerek pályafutása lezárásáról faggattam, elmondta, arra is tudatosan készült. Szeretett volna ott lenni a gyerekei – feleségével hármat terveztek – fürdetésénél, nem pedig több száz kilométerre valahol egy edzőtáborban. Ezért, miután 2004-ben Eb-ezüstöt szerzett, vitte a magyar zászlót az athéni olimpián, nyert egy Világkupát és megnősült, eldöntötte, hogy befejezi. Azért a következő évben még Európa-bajnok lett a magyar csapattal, a 2007-es Hungária-kupán pedig „beugróként” elverte az aktuális olimpiai bajnokot, de ekkor már csak versenyezgetett, és a civil életre koncentrált.

Dr. Kovács Antal azt mondta, a dzsúdó a küzdeni tudás mellett többek között megtanította, hogy nem lehet mindig elvárás a 100 százalék. Én magam a 80/20 arányban hiszek: csak a feladatok 20 százalékához kell 80 százaléknyi erőbefektetetés, a többihez elég a 20 százalék is, mert élveznünk kell a sikerhez vezető utat is. „Persze, amikor ott vagyunk, akkor tegyük oda magunkat!” – zárta a beszélgetést Paks olimpiai bajnoka. 

Most régi álmát teljesíti be
Dr. Kovács Antal 1972. május 28-án született Pakson. Az Atomerőmű SE cselgáncsozója, edzői Tóth Béla és Hangyási László. Magyarország egyetlen olimpiai (Barcelona, 1992) és első világbajnoka (1993, Hamilton) a sportágban. Olimpiai ötödik helyezett (1996, Atlanta), világbajnoki ezüstérmes (2001, München). Európa-bajnokságokon kétszeres ezüst- és ötszörös bronzérmes, Világkupa-győztes. Junior-világbajnoki második és Európa-bajnoki harmadik helyezett, sokszoros magyar bajnok (95 és 100 kg). 

A Vak Bottyán Gimnáziumban érettségizett, majd Pécsett szerzett közgazdászdiplomát, és a PTE Regionális Gazdasági Doktori Iskolájában doktorált. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója most régi álmát beteljesítve nukleáris szakmérnöknek tanul. Az Atomerőmű SE elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja. Nős, három gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!