Labdarúgó Magyar Kupa

2022.05.13. 10:19

Játékosnak és szurkolónak is emlékezetes marad ez a döntő

Együtt írt történelmet szurkolóival a Paksi FC, melyet több ezer szimpatizáns kísért el a klub első Magyar Kupa-döntőjére. A második legtöbb néző előtt lejátszott fináléban igazolódott a papírforma, a Ferencváros 3–0-ra győzött az atomvárosiak ellen.

Berg Sándor

A paksi tábor kitett magáért a kupadöntőn. (Fotó: Molnár Gyula)

Régen volt akkora forgalom az M6-oson, mint szerda délután. Azzal, hogy a Paksi FC története során először bejutott a Magyar Kupa fináléjába, nemcsak a klub járt jól, de az autópálya menti benzinkutak is. A töltőállomások a délutáni órákban Tolna megyei drukkerek hangjától zengtek, ki autóval, ki busszal vagy kisbusszal vágott neki az útnak. Sokan bizakodtak, hogy a Groupama Arénában februárban aratott 3–0-s siker után most is meglepetést tudnak majd okozni az atomvárosiak a Ferencváros ellen. Az óvatosabbak pedig már azzal kiegyeztek volna, ha sokgólos mérkőzést látnak. Erre minden esély meg is volt, hiszen a bajnokságban a Paks lőtte a legtöbb gólt (73), a képzeletbeli dobogó második fokán pedig a Fradi áll (58).

A Paksi FC kezdőcsapata, állósor (balról): Szabó János, Nagy Gergely, Windecker József, Lenzsér Bence, Szélpál Norbert, Ádám Martin.
Guggolnak: Haraszti Zsolt, Szabó Bálint, Kovács Nikolasz, Medgyes Szinan, Balogh Balázs (Fotók: Molnár Gyula)

A Bonyhádról, Tolnáról, Szekszárdról, Madocsáról és Németkérről érkező drukkerek nem adtak ki mindent magukból Budapest felé, a Puskás Arénában is hallatták hangjukat, s hatalmas ovációval és vastapssal köszöntötték kedvenceiket, amikor kifutottak melegíteni a pályára. A mérkőzésen azonban elnyomta őket a közel harmincezer Fradi-drukker, ahogy a fővárosi csapat is a papírformának megfelelően végig dominált a találkozón.

Szélpál Norbert Aissa Laidouni (balra) és Esiti Anderson között

A több nagy csatát megélt Ferencváros ellen (összehasonlításként: Sztanyiszlav Csercseszov együttese az idei kiírásban az Európa-liga csoportkörében szerepelt, míg a Paksban kupadöntős élménye csak Böde Dánielnek, Balogh Balázsnak és Windecker Józsefnek volt ezt megelőzően, de közel negyvenezer ember előtt sem sokan játszottak még) többször a lestaktika mentette meg a PFC-t a góltól, negyedóra után azonban egy védelmi hibát kihasználva a norvég Kristoffer Zachariassen vezetéshez juttatta a rekordgyőztest.

A félidei 0–1 a Paksra nézve volt hízelgő, nem csoda, hogy a szünet után támadóbb szellemű játékosokat küldött pályára Bognár György. A 66. percben hatalmas ováció közepette lépett pályára a Ferencvárosban szép éveket töltő Böde Dániel, akinek passzából a szintén csereként beálló Sajbán Máté hozta össze a hajrában az atomvárosiak legnagyobb helyzetét. A fővárosi zöld-fehérekkel három Magyar Kupa-aranyat nyerő Böde üdvözlésénél csak Franck Boli hajrábeli duplázásánál, valamint a lefújásnál volt nagyobb hangorkán a nemzet arénájában. 

Franck Boli a hajrában kétszer vette be Nagy Gergely kapuját

A vége ismét 3–0 lett, ezúttal a Ferencváros javára, de így is emlékezetes lesz ez a menetelés nemcsak a játékosok, de a sok Tolna megyei szimpatizáns számára. Csak egy paksi gól hiányzott – a nézők megérdemelték volna.

„Megérdemelt a Ferencváros győzelme – jelentette ki a döntő utáni sajtótájékoztatón Bognár György. – Jobban játszott, gyorsabb volt, sajnos játékban nem voltunk partnerek, inkább romboltunk, építkezni nem tudtunk. Az egész mérkőzésen magabiztosabbak voltak a ferencvárosiak, variáltunk a felálláson, de ezúttal nem voltunk egy súlycsoportban. Ami az erősségünk, azt nem voltunk képesek ezen a napon felvonultatni. Nem jutott el Ádám Martinékig labda” – nyilatkozta a paksiak vezetőedzője.

Lehet, ez volt az utolsó kupameccse paksiként Bognár Györgynek (Fotó: M. Gy.)

Bognár György újságírói kérdésre elmondta, igazak a hírek, miszerint meghallgatta az MTK Budapest ajánlatát, de szerződést nem írt alá a kék-fehérekkel. A Paksi FC döntős szereplésével 50 millió forinttal gazdagodott, ugyanakkor a vereséggel eldőlt, hogy nem mérettetheti meg magát az Európa-konferencialiga selejtezőjében a csapat.

A Magyar Kupa-döntő jegyzőkönyve
Ferencváros–Paksi FC 3–0 (1–0).
Budapest. Puskás Aréna, 38.979 néző. Vezette: Bognár T. (Buzás B., Kóbor). 
Ferencváros: Dibusz – Botka (Vécsei, 82.), Blazic, S. Mmaee – Esiti, Laidouni – Auzqui (Wingo, 76.), Zachariassen, Pászka (Civic, 76.) – F. Boli, Marquinhos (Loncar, 59.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov. 
Paks: Nagy G. – Kovács N. (Nagy R., 80.), Lenzsér, Szélpál, Szabó J. (Osváth, 84.), Medgyes – Windecker, Szabó B. (Tamás O., 66.), Balogh B. (Sajbán Máté, a szünetben) – Haraszti (Böde, 66.), Ádám M. Vezetőedző: Bognár György. 
Gólszerzők: F. Boly (83., 86.), Zachariassen (16.). 
Sárga lap: Botka (75.), illetve Windecker (60.), Lenzsér (65.), Ádám M. (92.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!