Cselgáncs

2022.06.14. 19:36

Fényes érmek feledtetik a pandémiás időszakot

A pandémia csillapodásával a Gemenc Judo Klubnál is visszatérhetett az élet a régi kerékvágásba. A szekszárdi egyesület fiataljai kiváló helyezéseket tudhatnak magukénak az év első felében, de Szepesi József vezetőedző egyéni elismerése is öregbíti a klub hírnevét.

Berg Sándor

Beke Csongor állhatott fel a dobogó első, Fülöp György pedig a második helyére (Beküldött fotó)

A koronavírusos időszak komoly nehézségek elé állította a Gemenc JK sportolóit, edzőit. Az év elején még nem látszott a fény az alagút végén, a szezon első fele után azonban elégedetten dőlhetett hátra Szepesi József. 

„A rendőrségi objektumban rendkívül szigorú feltételeket kellett betartanunk a pandémia hozta korlátozások alatt, ami leszűkítette a lehetőségeinket, és a szülők is féltve engedték el a gyermekeiket. Ez valamelyest hátráltatta a felkészülésünket – mondta lapunknak a klubvezető. – Február közepén aztán elindult a versenyszezon, az első eseményeket a szülők még nem látogathatták, a helyszínen lévőknek viszont maszkot kellett viselniük. Ezt az időszakot magunk mögött hagytuk, és kijelenthetem, hogy sikeres tavaszt produkáltunk.” 

A talán legnagyobb reménységnek számító Beke Csongor ezúttal is a klub zászlóshajója volt. A diák A korcsoport Magyar Kupáján (ami a magyar bajnoksággal egyenértékű) nem talált legyőzőre 38 kilogrammban, ráadásul a döntőben csapattársát, Fülöp Györgyöt múlta felül. „Külön öröm, hogy kisajátítottuk a finálét, jó látni, hogy van két ilyen versenyzőnk” – fogalmazott Szepesi József, akinek még egy tanítványa, Simon Máté (45 kg) ezüstérmes lett.

Beke Csongor egy héttel később a serdülők között is megmérettette magát, a nála két-három évvel idősebbek ellen is remekül helytállt, s végül ezüstérmet szerzett. A huszonhat klub dzsúdósait felvonultató zárt régiós versenyen, Domaszéken további két arany-, a diákolimpián pedig egy bronzérmet harcolt össze magának. 

Ezen a két viadalon közel egy tucat dobogós helyezést szerzett a Gemenc JK: Nepp Balázs (45 kg) egy, Pető Levente (33 kg) két ezüstöt, Szepesi Botond és Simon Máté egy-egy bronzot nyert. A lányok is kitettek magukért a diákolimpián, Berlinger Zsuzsa (44 kg) bajnoki címet szerzett, míg Pető Léna (33 kg) harmadikként zárt. Mellettük Friedrich Gábor (serdülő 40 kg) Domaszéken negyedik, a továbbtanulás miatt nagyon fontos többletpontokat jelentő diák­olimpián Fülöp György és Nepp Gergő ötödik helyen végzett. Az év első felét Szegeden, a nemzetközi Csaba Béla-emlékversenyen zárták a szekszárdiak, ahonnan Berlinger Zsuzsa arany-, Simon Máté ezüst-, Pető Levente bronz­éremmel gazdagodott. 

A Gemenc JK családját negyvenhárom versenyengedéllyel és további közel harminc regisztrációval rendelkező, kizárólag utánpótláskorú dzsúdós alkotja, akiket Szepesi József mellett továbbra is fia, Dávid, valamint Friedrich Gábor edz, és készít fel a hazai és nemzetközi megmérettetésekre. 

„Az országos ranglistán három helyet javítva a tizenkilencedik helyet foglaljuk el az egyesületek versenyében, ez a serdülőkorosztályig bezárólag értendő. A mezőny nagyon szoros, a második tíz klubot csak néhány pont választja el egymástól – folytatta Szepesi József. – A rangsoroláskor az utolsó négy év eredményeit veszik alapul, vagyis mondhatjuk, hogy a nehéz helyzet ellenére is sikerült előrelépnünk.” 

Hogy ez a lendület ne törjön meg, a nyári szünet alatt sem vesznek vissza a fiatal dzsúdópalánták. A legkisebbek, akikhez bátran csatlakozhatnak a sportággal most megismerkedni vágyók, a dzsúdóteremben gyűrik játékos formában egymást, az idősebb versenyzők pedig az alsónánai erőfejlesztő tábor után Baján, az 500–550 fős nemzetközi táborban szerezhetnek több rutint. 

„Harminc éve működik Baján a tábor, amiről azt szokás mondani, hogy aki végig marad, abból lesz valami. Igazi gladiátorképző” – nyomatékosította Szepesi József, akinek tanítványai ősztől a magyar bajnokságon kamatoztathatják megszerzett tudásukat.

Alelnöki pozícióban a klubvezető
Május 29-én tartotta közgyűlését a Magyar Judo Szövetség (MJSZ), melyen Szepesi Józsefet választották az Országos Dan Kollégium alelnökévé. 
„A kimagasló elismerés nemcsak nekem, bárkinek nagy megtiszteltetés. Talán annak köszönhető kinevezésem, hogy azért nem vagyunk olyan rosszak utánpótlásszinten. Azt talán kevesen tudják rólam, hogy huszonkét éve vagyok a Regionális Dan Kollégium elnöke. A mostani titulussal szavazhatok, dönthetek és ajánlatokat, kérvényeket fogalmazhatok meg az elnökségi üléseken” – fogalmazott az alelnök, akinek mandátuma négy évre szól.

Tripla öröm
Friedrich Gábor edző a sportolói pályafutása és edzői eredményei alapján nemrég megkapta harmadik dan fokozatát, míg Szepesi Dávid ötödször nyerte meg korosztálya szenior bajnokságát. A komoly sérülésből felépült Sárosdi Ákos (73 kg) az ifjúsági diák­olimpián bronzérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!