Magyar Kupa

2022.06.03. 07:30

Hét év után játszhat újra a főtáblán a Bölcskei SE

Hét év után jutott fel a Magyar Kupa főtáblájára a Bölcskei SE, amely a Tevel Medosz SE elleni 6–1-es sikerével kvalifikálta magát az országos porondra.

Rónai Gábor

Szili Istvánnak (jobbról) jó pár kupameccs van már a lábában bölcskeiként (Fotó: Makovics Kornél)

Elég sokat kellett várniuk a bölcskeieknek arra, hogy ismét megmutathassák magukat a Magyar Kupa országos főtábláján. Legutóbb 2015. augusztusában szerepeltek az MK-ban – az első fordulóban akkor a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő jelentette a végső akadályt a Buzás Attila dirigálta egyletnek. A mai Fradi-kedvenc, Sigér Dávid fémjelezte balmazújvárosiak akkor az NB II-ben szerepeltek, s győztek 4–2-re a bölcskeiek ellen. 

Az azóta eltelt időszakban nem sikerült feljutni, igaz a csapat többnyire nem is indult a megyei kvalifikáción. Pedig a korábbi években rendre ott voltak a főtáblán, a 2014/2015-ös kiírásban a Gyirmót-Győr (0–5), a 2012/2013-asban a Győri ETO FC (2–5) jelentett leküzdhetetlen akadályt. Most végérvényesen visszatértek a legjobbak közé a bölcskeiek, akik 2020 nyarán felkérésre kerültek a megye egyes mezőnybe, s az első szezonjukat Barics Péter irányításával bronzéremmel zárták. 

A mostaniban pedig úgy lettek negyedikek, hogy tavasszal mindössze kétszer kaptak ki (mindkét alkalommal a bonyhádiakkal szemben maradtak alul 1–0-ra), s a mezőnyben egyedüliként mondhatták el magukról, hogy nem veszítettek a bajnok Majosi SE-vel szemben (egy 0–0 és egy 2–2 mellett 2–1-re győztek). 

Miskovicz Bálint téli kinevezése egyértelműen nyerő húzásnak bizonyult, a 60 éves szakember irányításával lendületes és látványos futballt játszott az idei évben a Bölcskei SE, amely a bajnoki menetelését egy kiváló kupaszerepléssel fejelte meg. Előbb a Majosi SE-t búcsúztatta 1–0-val, majd a főtáblára jutásról döntő találkozón a Tevel Medosz SE-t is legyőzte. Utóbbiakat most szerdán, idegenben verte 6–1-re. 

Horváth Máté, Szili István és Cseri Máté most is tagja a keretnek, ahogy tagja volt az utolsó főtáblás szereplésnél, a balmazújvárosiak ellen is. Nekik biztosan édes lesz a visszatérés. Ha a bölcskeiek mellé áll a szerencse, akár még egy nagy csapatot is kifoghatnak újra, ahogy kifogták 2012-ben a Győri ETO-t, amely Nemanja Andriccsal, Marek Strestíkkel, Linas Pilibaitisszal, vagy Pátkai Mátéval és Lipták Zoltánnal érkezett a kupameccsre. 

Csak a bölcskei fiúkon múlik, hogy meddig tart az újabb fejezet a klub történelmében. 

Semmi különös, csak újra főtáblás lett a Bonyhád

Igazából nincs abban semmi meglepő, hogy a Bölcskei SE mellett a Bonyhád VLC kvalifikálta magát a megyei selejtezőből a Magyar Kupa országos főtáblájára. Dienes Pál együttese a Kakasd SE elleni 5–1-es szerdai sikerével vívta ki a szereplés jogát, s lehet ott újfent a sorozat legjobbjai között, ahogy ott volt szinte mindig az elmúlt években. 

Nem egyszer fogadhatott már NB I-es csapatot a BVLC, amely 2005-ben például 1600 néző előtt kényszerítette hosszabbításra a Vadócz Krisztiánnal felálló Bp. Honvédot (még a Sport Televízió is közvetítette a találkozót). De fogadhatták a bonyhádiak a Sopront, a Puskás Akadémiát, a Videotont, a Zalaegerszeget és a Pécset is, hogy csak néhányat említsünk. 

Most a kakasdiak előtt a megye kettes Nagymányoki SE-t búcsúztatták egy olyan találkozón, amelyen majdnem nyolcvan percig emberhátrányban futballoztak (4–2-re nyertek). A megyei kupában tavaly is döntős volt a Bonyhád, amely a Bátaszéket verte 2–0-ra. Most szintén döntős, s a hírek szerint július végén le is játsszák a Bölcske elleni finálét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!