Karate

2022.06.22. 20:00

Marokkói karateversenyen álltak a dobogó felső fokára

Úgynevezett inkluzív karate világbajnokságon vett részt a szekszárdi karate egyesület három sérült növendéke. Mindannyian a dobogó felső fokára állhattak.

Farkas Eszter

A szekszárdi egyesület három tagja edzőjükkel, Rendás Péterrel (Beküldött fotó)

A szekszárdi egyesület három tagja edzőjükkel, Rendás Péterrel (Beküldött fotó)

Nyolc éve működik az IKF I-karate Global szekszárdi egyesülete, ahol értelmi, látás- és mozgássérülteknek van lehetősége kipróbálni a sportágat. Rendás Péter karateedző elmondta, már egyetemi évei alatt is foglalkozott fogyatékkal élő emberekkel. Magával a para-karate megálmodójával, Eric Bortels karatemesterrel először kilenc éve találkozott egy edzőtáborban, és ezután úgy döntött, ő is szeretné a módszert alkalmazni, és edzéseket tartani. 

– Az I-karate különösen alkalmas arra, hogy a sérült emberek is sportolhassanak. Nyilván ez a fajta oktatási módszer alkalmazkodik a tanítványok képességeihez, hiszen másképp kell egy mozgássérülttel, mint egy látássérülttel foglalkozni, de ennek a lehetőségnek hála, tényleg szinte bárki sportolhat.

Sokan járnak hozzánk Decsről a Szülők a Gyermekekért Alapítványtól, de Hidasról és Bátaszékről is érkeznek az egyesületbe fiatalok – tájékoztatta lapunkat a szervezet vezetője. Majd hozzátette: általában Budapesten szerveznek para-karate versenyeket, amelyekre lehetőségünk van eljutni, de a legutóbbit május nyolcadikán Észak-Afrikában, Marokkóban tartották, ahol az egyesületből hárman is részt vettek a versenyen, sőt mindhárman a dobogó legfelső fokára állhattak, ők Sági Kristóf, Topánka József és Glöckner Zoltán voltak. 

A karateedző elmondta, a világ számos pontján tartanak már versenyeket, azonban támogatók híján korlátozottak a lehetőségeik. A külföldi megmérettetésekre ritkán van lehetőségük eljutni. A mostani észak-afrikai előtt egy svédországi versenyen volt esélyük részt venni. Sági Kristóf, jelenleg kilencedik osztályos gimnazista Bonyhádon. Látássérültként kezdett karatézni a szekszárdi egyesületben egy évvel korábban, a májusi volt az első sportverseny amin részt vett. 

Édesanyja elmondása szerint fiát látásteljesítménye alapján az aliglátókhoz sorolják. Sági Kristóf elmondta, minden héten jár edzésre, és ennek köszönhetően a közel egy év alatt rengeteget fejlődött. A fiatalt családja mindenben támogatja, szülei is vele tartottak Marokkóba. – Egyéni és csoportos kategóriában indultunk, valamint az edzőmmel közösen is bemutattunk egy katát. A marokkói világbajnokságon a legkevésbé sérültek közé soroltak. Egyéniben és csapatban arany, edzőmmel együtt ezüst minősítést szereztünk – tájékoztatta lapunkat a bonyhádi ­gim­nazista. 

Rendás Péter elmondta, nemcsak sportolási lehetőséget biztosítanak a sérültek számára, de a karate révén állapotuk is javul, és szociálisan, intellektuálisan is fejlődnek. Eric Bortels az IKF I-Karate Global alapítója és tulajdonosa 2006-ban kezdett sérült diákokkal foglalkozni, amelynek köszönhetően később megalapította egyesületét a fogyatékkal élők számára, valamint kitalálta az ICP szőnyegeket, amit már a világ számos pontján használnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában