Labdarúgás

2022.07.11. 10:51

Dél-Koreában folytatja Ádám Martin

Pont került Ádám Martin átigazolási ügyének végére, a Paksi FC gólvágója a dél-koreai élvonalban szereplő Ulszan Hyundai csapatához igazolt.

Berg S.

Ádám Martin és Dibusz Dénes csatája Magyar Kupa döntőjében. (Fotó: MW)

Fotó: Domotor Csaba

A 28. évében járó csatár 2020 nyarán igazolt Kaposvárról Paksra, melynek színeiben ötvenkilenc bajnoki mérkőzésen 39 gól mellett 5 asszisztot osztott ki. Az áttörést az előző idény hozta meg Ádám Martin számára, akkor 32 NB I-es mérkőzésen (az egyetlen, Ferencváros elleni találkozót eltiltása miatt hagyta ki) 31 találatot jegyzett, aminek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány válogatott meghívót postázott neki. Eddig hatszor szerepelt a nemzeti csapatban, s az Anglia elleni 4–0-s sikerből két assziszttal vette ki a részét.

Remek teljesítménye után borítékolható volt, hogy nem marad az atomvárosiaknál, Angliából, Törökországból, Olaszországból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból is akadt érdeklődő, de konkrét névként csak a dél-koreai klub vetődött fel. Az Ulszan Hyundai már télen meg szerette volna magának szerezni Ádám Martint, ám a szezont még Pakson fejezte be a támadó, s 1981 óta az első olyan labdarúgó lett a hazai első osztályban, aki egy idényben eljutott legalább 30 találatig.

Papp Gábor, Ádám Martin menedzsere a Nemzeti Sportnak az átigazolásról elmondta, négy szempontot vettek figyelembe a labdarúgó jövőjével kapcsolatban: hogy a magyarnál mindenképpen erősebb bajnokságban próbálhassa ki magát; hogy egy olyan csapathoz kerüljön, amely saját bajnokságában domináns, azaz sokszor kerül az ellenfél kapuja elé; hogy megfelelő mennyiségű játéklehetőséghez jusson a negyedik szempont a pénz volt, hiszen egy huszonnyolc éves játékosnál erről sem szabad elfeledkezni.

„Hiszünk abban, hogy Martin egy év alatt tud annyit fejlődni a koreai ligában, ami elegendő lehet egy újabb szintlépéshez” – tette hozzá Papp Gábor.

A dél-koreai első osztályt (1996, 2005) és az ázsiai Bajnokok Ligáját (2012, 2020) is kétszer megnyerő együttes – amelyet a világ legnagyobb hajóépítő vállalata, a Hyundai birtokol, a település pedig az ország nyolcadik legnagyobb városa a maga 1,2 millió lakosával – hazája jelenleg is futó bajnokságában a tabella első helyén áll, előnye öt pont a második helyezett Csonbuk Motors előtt. A csapat legértékesebb játékosa (1.5 milliós becsült értékkel) a 60-szoros grúz válogatott Valerij Kazaisvili, rajta kívül egy brazil, egy japán és Koszta Márk személyében egy magyar légiósa van a csapatnak.

Ádám Martin értékét az átigazolása előtt 900 ezer euróra, azaz átszámítva 365 millió forintra becsülte a transfermarkt.de. A Nemzeti Sport információja szerint az Ulszan ennél jóval magasabb összeget fizetett ki a Paksi FC-nek a magyar gólkirályért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!